Спасени монетни съкровища представят в старозагорски музей

173
Върху монетите от епохата на Комнините е изобразена Богородица, коронясваща императора

На 5 декември 2019 г. от 17:00 часа в Регионален исторически музей – Стара Загора, ще бъде открита нумизматична изложба под надслов „Спасени монетни съкровища през 2019 година, постъпили в Регионален исторически музей – Стара Загора“. Изложбата се провежда за осма поредна година в навечерието на Деня на банкера със съдействието на Община Стара Загора.

Най-многобройната и ценна монетна находка, постъпила през 2019 година във фонд „Нумизматика“ на РИМ – Стара Загора, е съкровище от 919 билонови средновековни монети от втората половина на XII век. Както вече медията ни съобщи, то е открито от козаря Славчо Христов с металотърсач в околностите на манастира „Св. Атанасий“ при с. Златна ливада, Чирпанско. Всички монети са византийски билони, сечени от императорите Мануил I Комнин и Андроник I Комнин. Монетите са били поставени в глинено гърне, заровено в земята. Укриването им е свързано с преминаването на кръстоносците от Третия кръстоносен поход през Тракия на път за Йерусалим. През 1189 г., след като разрушават Филипопол, част от кръстоносците се отправят към много богатия град Верой (Берое), в който се снабдяват с храни и зимуват в него, а след напускането му го запалват. Пътят им от Филипопол (Пловдив) към Берое (Стара Загора) минава и през землището на с. Златна ливада.

В изложбата са представени и монети от археологическите проучвания през 2019 г. на територията на Августа Траяна (Стара Загора), на античната баня в м. Дюлевец край град Гурково, от землището на с. Опан, от сондажа на термите на Старозагорските минерални бани, както и дарени от граждани.

Експонирани са и отнети в полза на държавата от частни лица и предоставени на Регионалния исторически музей антични и средновековни монети от територията на Стара Загора, Казанлък, Пловдив, както и 11 съвременни фалшификата.

Съкровището от с. Златна ливада е също отнето от козаря в полза на държавата поради незаконното му придобиване и съхранение и присъдено на РИМ – Стара Загора.

(СН)