Социалисти от Стара Загора се обявиха срещу събирането на средства за „Нотр Дам“

329
Предстоящата кампания, която инициира кметът Живко Тодоров, е символичен принос на старозагорци към символа на християнството в Европа

От партийната им организация „Център“ се опитват да направят „с чужда пита майчин помен“

Социалистите от най-голямата общинска структура на БСП в Стара Загора – ОПО „Център“, вчера разпространиха до медиите

„Предизвикателство към кмета на Стара Загора Живко Тодоров“,

в което се обявяват срещу набирането на средства за възстановяване на парижката катедрала „Нотр Дам“.

Припомняме, че кметът Живко Тодоров обяви инициатива ден след опустошителния пожар на „Нотр Дам“, а нейният официален старт ще бъде даден на 22 април във фоайето на Общината, в присъствието на френски студенти.

От няколко дни Фейсбук „завря“ от всевъзможни коментари от „Осанна“ до „Разпни го“, а към противниците вече са и представители на БСП.

В „Предизвикателството“ си към кмета от ОПО „Център“ хем изразяват съпричастност към парижани и Франция, хем са против събраните средства от бъдещата кампания да бъдат дадени за възстановяването на „Нотр Дам“.

„Неоспорим факт е, че сумата, необходима за реставриране на Катедралата, е осигурена. За това ние отправяме предизвикателство лично към Вас и към институцията, която представлявате. На територията на община Стара Загора има изключително много православни църкви, които се нуждаят от ремонт, затова Ви предлагаме средствата, събрани от дарителите, да бъдат пренасочени за реставриране на християнските храмове в селата Ловец, Памукчии и Козаревец. По този начин ще покажете на старозагорската общественост, че освен за историята, паметта и културата на Европа мислите и за историята, паметта и културата на община Стара Загора.

Надяваме се, че дарителите не биха имали нищо против пренасочване на дарените от тях средства към православните храмове в нашата Община“, се казва в посланието на социалистите от ОПО „Център“. В него са анонсирани и други предложения за пренасочването на средствата от бъдещата кампания.

На всички старозагорци е ясно, че предстоящата кампания по-скоро ще бъде символичен жест към символа на християнството в Европа – „Нотр Дам“, тъй като вече са събрани над 1 млрд. евро за възстановяването й. В случая става въпрос за проява на съпричастност и човечност, колкото и символични да са те. И проява на ангажираност към общия европейски дом, към който принадлежи България.

Но пък „Предизвикателството“ на ОПО „Център“ поставя нериторичния въпрос – откога социалистите се загрижиха за християнските храмове у нас. Не беше ли точно тяхната партия БКП тази, която затваряше храмове и репресираше свещеници. И която издаде и изпълни не една смъртна присъда на свещеници.

В случая трябва дебело да подчертаем, че всички храмове в България са собственост на Българската православна църка, а не на отделна община. Както и да припомним, че през годините назад Община Стара Загора е дарила редица свои имоти на БПЦ за изграждане на храмове.

След настоящото послание до кмета вече е ясно, че от БСП няма да участват в кампанията по набиране на средства за „Норт Дам“. В този контекст е почти иронично, че някой се опитва да прави „с чужда пита майчин помен“.

Предстоящата кампания е доброволен акт на всеки един старозагорец и никой няма право да променя волята на дарителите!

Йовка НИКОЛОВА