Сом-гигант клъвна на червеноперка във водите на Жребчево

87
Късметлийската тройка с гигантския улов във водите на язовир "Жребчево". Отляво надясно са Валентин Вълев, Белчо Белчев и Илиян Садов
За спомен на плажа… сомът-гигант и Валентин Вълев

С улов на сом-гигант, дълъг 2.10 см и тежащ 80 кг, се похвалиха рибари, хвърляли в началото на седмицата въдици на брега на язовир „Жребчево“. Чудовището се закачило на примамка червеноперка на заложен от жителя на Гурково Белчо Белчев буй (специална въдица за едри екземпляри) около 16:30 часа в понеделник. Борбата продължила близо 30 минути, докато бъде измъкнат на брега, разказа колегата на късметлията – новозагорецът Валентин Вълев. На финалната права в борбата се включили Вълев и наскоро влезлият в гилдията на запалените риболовци Илиян Садов.

Според късметлиите това е може би най-едрият екземпляр, хващан във водите на „Жребчево“ през последните години: мустаците му били дълги над 30 см, което показвало, че сомът е трупал килограмите поне две десетилетия. През миналата седмица същата група е извадила екземпляр с тегло 65 кг, а през 2013 година на метри от местността Дарданелите клъвнал 95-килограмов с дължина 2.34 м.

След като си направили снимката, Белчо, Валентин и Илиян върнали обратно улова във водата.

Христо ХРИСТОВ