Солидни санкции ще отнесе изпълнителят на ремонта на СУ „Железник“

423
Кметът Живко Тодоров е наел фирма за цялостно почистване на помещенията в СУ "Железник", но заради несвършени дейности тя все още не може да започне работа

Община Стара Загора е впрегнала всички усилия за връщането на учениците в класните стаи, категоричен е зам.-кметът Иванка Сотирова

Община Стара Загора е впрегнала всички свои усилия в приключването на ремонта в СУ „Железник“. Ежедневно представители на местната администрация следят внимателно работата на фирмата-изпълнител на проекта за цялостен ремонт на учебното заведение. „В очакване сме във всеки един момент ремонтните дейности да приключат. Кметът Живко Тодоров вече нае фирма за цялостното почистване на помещенията, в които се е работило в последната година и половина.“ Това заяви по темата с ремонта на училището зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя разкри, че въпреки натиска, който Общината упражнява върху изпълнителя на ремонта, на този етап все още има констатирани несвършени дейности, които възпрепятстват стартирането на почистването на помещенията и връщането на учениците обратно в класните стаи. Сотирова призна, че за съжаление изпълнителят не е използвал отминалия уикенд, за да напредне в работата по отстраняването на някои неточности.

През месец март в сградата на СУ „Железник“ беше извършена проба на отоплителната система, която е преминала успешно. Подменени са част от отоплителните тела, които не са показали добри резултати. Някои от радиаторите обаче не са били боядисани от фирмата, която забавя освобождаването на обекта в момента. „Всичко това ще влезе в санкцията за изпълнителя. Натрупа се голямо закъснение, но уверявам всички граждани, че това ще бъде надлежно отразено при документалното приключване на обекта“, категорична бе Иванка Сотирова. Очаква се след пребазирането на учениците да продължи и работата по изграждане на предвидения в проекта корпус, който още от откриването на сградата преди години така и не е бил довършен.

Припомняме, че мащабният ремонт на СУ „Железник“ се реализира по проект „Обновяване на Образователната инфраструктура в Стара Загора“ на обща стойност от близо 15 млн. лв., като най-голямата сума, в размер на 5.6 млн. лв., бе за учебното заведение в едноименния старозагорски квартал. Учениците на СУ „Железник“ бяха пребазирани в XIII ОУ „П. Хилендарски“ и XII ОУ „Георги Райчев“.

В рамките на реализирания от Община Стара Загора мега проект в момента в града се извършват ремонти на още две учебни заведения. Това са СУ „Иван Вазов“ и IX ОУ „Веселин Ханчев“.

Живко ИВАНОВ