Солени глоби за фермера, изхвърлил труповете на болните си крави край Змейово

328
Разръфаните от чакали трупове на умрелите крави бяха открити на метри от крайните къщи на село Змейово

„Сериозна санкция ще бъде наложена на фермера, изхвърлил труповете на умрелите си крави край Змейово“, съобщи за „Старозагорски новини“ директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Стара Загора д-р Дамян Миков. Санкциите ще са за това, че не е уведомил практикуващия ветеринарен лекар, че има умрели животни вследствие на заболяване и че е изхвърлил труповете на нерагламентирано място, уточни д-р Миков.

Както медията ни първа съобщи, наръфаните от чакали трупове на пет крави в землището на Змейово бяха открити в неделя сутринта от кмета на селото Стоян Трифонов, след като цяла нощ слушал воя на дивите зверове. Същия ден фермерът Иван Димов, който отглежда 71 крави, призна пред наш журналист, че с помощта на свои работници пет дни преди това завлякъл труповете на умрелите животни в драките. Но не даде логично обяснение защо не е повикал мобилния екарисаж.

Към момента не е известно от какво точно са умрели кравите. Според собственика им вероятно ставало въпрос за предаваното от кърлежи заболяване пироплазмоза. Практикуващи ветеринарни лекари обаче са категорични, че пироплазмозата е лечимо заболяване и смъртността при него е много ниска – по 1-2 животни годишно, а в случая с фермера Иван Димов става въпрос за 5 крави. Освен това симптомите при пироплазмозата били лесно различими – много висока температура и спиране на млеконадоя, а в напреднал стадий – уриниране на кръв.

Повиканите от кмета представители на Областна дирекция по безопасност на храните в Стара Загора са взели лабораторни проби от умрелите животни, но към момента все още резултатите не са известни.

Йовка НИКОЛОВА