Собственик на сайт отърва решетките по дело за сбиване с полицаи

196
Заставка на групата "Гласът на Стара Загора" във Фейсбук

Със 7-месечна условна присъда при 3-годишно отлагане на изпълнението й се размина собственикът на сайта „Гласът на Стара Загора“ Михаил Стефанов по дело за нанесен побой и обиди спрямо служители на МВР.

Видеоператорът, който се изживява и като новинар от последна инстанция, бе задържан на 4 април, след като на центъра на Стара Загора е нанесъл леки телесни повреди на двама униформени полицаи при изпълнение на служебните им задължения. При задържането Стефанов е отправил спрямо задържащите го и медицинските лица, пристигнали с линейка, серия от обидни изрази, сред които: „боклуци“, „некадърници“, „нещастници“, както и псувни.

Арестът е станал след серия от обаждания на телефон 112 от страна на Стефанов, който твърдял, че се нуждае от спешна медицинска помощ, но при пристигане на линейката категорично отказвал да влезе в нея. Условната присъда е в резултат на постигнато споразумение с наблюдаващия досъдебното производство прокурор. На 10 юни Стефанов е освободен от ареста.

Михаил Стефанов е подсъдим и по дело за поругаване на националния флаг, след като на 3 юни 2018 г. запали трибагреник и се изпика върху него пред Съдебната палата в София. По делото има произнесена 2-годишна ефективна присъда от Специализирания наказателен съд, но тя е върната обратно за преразглеждане поради допуснати процесуални грешки и все още не е влязла в сила.

Десетки са почувствалите се засегнати от публикациите в „Гласът на Стара Загора“, сред „героите“ на Стефанов са прокурори, депутати, кметове, адвокати, бизнесмени, общественици. Никой обаче не е в състояние да свали клеветническите видеа от Интернет мрежата, защото са качени на сървър, разположен в офшорна зона. По необясними причини и социалната мрежа „Фейсбук“ не премахва позорящите заставки от специално създадената едноименна група, на която администратор е Михаил Стефанов Михайлов.

Христо ДИМИТРОВ