Случай на варианта Омикрон е установен в Старозагорска област

946

52 случая на варианта на СОVID-19 – Омикрон са установени в България след целогеномно секвениране, извършено от Националния център по заразни и паразитни болести, предаде dariknews.

52-те клинични проби са взeти до 3 януари 2022 г. в 13 лечебни заведения от 9 области в страната. Случаите на Омикрон са установени в София-град – 38 и областите:  Пазарджик – 6; София-област – 2; Бургас – 1; Варна – 1; Пловдив – 1; Русе – 1; Сливен – 1; Стара Загора – 1.

От общо изследваните 505 клинични проби със SARS-CoV-2, 10.3% представляват доказаните случаи на варианта Омикрон и 89.7% – на варианта Делта или неговите подварианти.

Националният център по заразни и паразитни болести продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

Симптомите на COVID-19, причинени от варианта Омикрон, се различават от тези при мутацията Делта. Досегашните данни сочат, че няма например загуба на обоняние, но има друг характерен белег за зараза с Омикрон. Според учени от Великобритания и Южна Африка, където Омикрон бе регистриран за първи път, нощните изпотявания са сред най-характерните симптоми на новия щам, който е по-вирулентен от Делта варианта. Пациентите с Омикрон се оплакват от болки в тялото и силна умора. Характерно е, че тези оплаквания се наблюдават предимно сред младите, а не толкова сред по-възрастните хора. Сред другите симптоми, характерни за варианта Омикрон, са болки в гърлото и суха кашлица.

Производителите на ваксини твърдят, че двете дози от наличните препарати не осигуряват пълна защита срещу Омикрон, макар и да пазят от сериозно протичане на заболяването.

(СН)