Служител на фонд „Земеделие“ с „къща за тъща“ е уволнен за трети път

69

Служителят на фонд „Земеделие“ Янаки Червеняков е уволнен за трети път. Името му стана известно след разследване на сайта „Биволъ“, което разкри, че тъщата на Червеняков има къща за гости, направена по Програмата за развитие на селските райони. Програмата, която се финансира от бюджета на Европейския съюз, се управлява от фонд „Земеделие“, в който Червеняков работеше.

Третото уволнение на Червеняков от фонда е от преди две седмици и е станало със заповед на министъра на земеделието Десислава Танева. Мотивът е уронване на престижа на държавната институция, обясни зам.-изпълнителният директор на държавен фонд „Земеделие“ Калоян Костадинов пред бТВ.

За първи път Червеняков е освободен от фонда през 2014 г., обясни Костадинов и добави, че не знае какви са мотивите. След това през 2016 г. е уволнен от тогавашния шеф на ДФЗ Румен Порожанов за конфликт на интереси заради къщата за гости в санданското село Лиляново, която се води собственост на тъща му. Съдът обаче възстанови Червеняков на работа и от декември 2017 г. той е върнат на позиция главен експерт в ДФЗ. Преди време от институцията коментираха, че от тогава, с малки изключения, Червеняков е бил в неплатен отпуск.

В материала е изплзвана информация от mediapool