Служебното правителство май ни готви студена зима

301

България се отказва от дългосрочни доставки от „Газпром“, потвърди министърът на икономиката. Да му мислят Стара Загора и Казанлък

Министърът на икономиката Никола Стоянов потвърди, че дългосрочно България се отказва от доставки на природен газ от „Газпром“. Според него целта на служебния кабинет е да получи количествата по вече съществуващия договор с руската компания: „Завой към Русия би било, ако седнем да преговаряме за дългосрочен договор с тях. Договорът свършва на 31 декември. Въпросът е ще си вземем ли тези количества по договор тази зима да сме още по-спокойни и най-вече цената ни да е по-добра“, обяви Никола Стоянов.

Той съобщи още, че се водят преговори за бартер на електроенергия срещу природен газ не само с Азербайджан.

На въпрос от медиите докъде са преговорите за допълнителни количества азерски газ Стоянов отговори:

„Силно се надявам, работим по въпроса. Имаме и други идеи за бартери. Отново имам днес разговори с български компании, които са с енергоемки производства, тепърва там се очакват новини, но има технически детайли, които трябва да бъдат изчистени“.

Вероятно след правителството на „Промяната“ и служебното е решило да остави газифицираните български градове като Стара Загора и Казанлък в ситуация на безизходица. Защото зимата не свършва на 31 декември, когато приключва договорът с „Газпром“. Вероятно служебното правителство се уплаши от протестите на некъпаните пред триъгълника на властта. Но София не е цяла България. В Стара Загора и Казанлък например всички училища, здравни заведения и обществени структури са газифицирани. Този лайтмотив, че диверсификацията минава без „Газпром“ могат да произведат само небългарски „мозъци“.

Йовка НИКОЛОВА