Служебният премиер Янев: Крайният срок за затваряне на Мариците – 2036 г., е приемлив

6084
Много дълго време нашите евродепутати повтаряха, че ЕС не ни е поставял крайни срокове за затварянето на въглищните ни ТЕЦ-ове. Действителността обаче се оказа доста по-печална

Служебното правителство само се оплете с редактирания си План за възстановяване и устойчивост. Парогазовата централа в ТЕЦ 2 е неговият дамоклев меч

От няколко дни служебното правителство на Радев е в паника какво да прави с редактирания си План за възстановяване и устойчивост, спънат от Европейската комисия в раздел „Енергетика“. В петък вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов в прав текст обяви, че с „рязък тон“ ЕК е настояла за редакция на Плана, в която да бъде записана крайна дата и график за закриване на въглищните ТЕЦ и трансформация на засегнатите региони. В противен случай страната ни нямало да получи 12.6 млрд. лв. от ЕС за борба с последиците от пандемията от Covid-19.

За искането на ЕК съобщи и служебният премиер Стефан Янев по Дарик радио на следващия ден – 18 септември: „Планът за възстановяване и устойчивост бе подобрен и бе коментиран на ниво експерти в Европейската комисия, но има един основен проблем, който изглежда непреодолим. Експертите от ЕК искат ясен срок за затваряне на въглищните централи у нас. Ние сме изправени пред дилемата дали можем да вземем такова решение, или да се опитаме да намерим друго решение с ЕК“, коментира Янев.

„Вариантите са налице… крайният срок – 2036 година за затваряне на Мариците е приемлив, но темата ще бъде поставена и на политическо ниво в Европейския съвет“, каза още Янев.

След като доста дълго време беше отлагана взривоопасната тема, сега служебното правителство се оказа притиснато до стената, защото ако България не посочи крайна дата за затваряне на въглищните ТЕЦ в следващите няколко седмици, със сигурност няма да получи аванс от 600 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост до края на годината, които обаче са заложени в актуализацията на републиканския бюджет. И на които служебното правителство разчита за решаването на социални проблеми в близките месеци.

Кой трябва да реши дата за затварянето на
въглищните ТЕЦ и въобще необходимо ли е това

„Старозагорски новини“ припомня, че в редактирания от служебното правителство План за възстановяване и устойчивост е предвидено изграждането на парогазова централа на територията на ТЕЦ „Марица изток 2“, дори беше обявена процедура за избор на инвеститор с поетапно затваряне на въглищните блокове в държавния ТЕЦ. Което в прав текст означава последващо ликвидиране и на въгледобивното дружество „Мини Марица-изток“, с установени залежи на енергийната суровина за още 50 години. Единствената, която гарантира производството на ток 365 дни в годината, за разлика от широко прокламираните от ЕК възобновяеми енергийни източници – фотоволтаици, ветрогенератори и т.н.

По необясними причини предходното служебно правителство не внесе проблема с искания срок от ЕК за затварянето на въглищните ТЕЦ-ове в 46-ото Народно събрание, въпреки че месец по-рано вицепремиерът Пеканов обяви официално за щенията на ЕК. В Народното събрание беше дебатирана само редакцията на Плана за възстановяване и устойчивост, без обаче да бъдат взети конкретни решения.

Сега настоящото правителство на Румен Радев няма законните правомощия да внесе редактирания си План в ЕК, поне в частта с парогазовата централа в ТЕЦ „Марица изток 2“, тъй като според действащото в Република България законодателство изграждането на парогазова централа в държавното въгледобивно дружество, което ще доведе да затварянето на „Мини Марица-изток“ ЕАД, касае обекти, свързани с националната сигурност.

А думите на премиера Янев, че темата ще бъде поставена на „политическо ниво в Европейския съюз“, всъщност звучат доста обезпокояващо. Защото не експертите на ЕК, а парламентът на Република България трябва да вземе решението за единствения си български източник на суровина – въглищата на „Марица изток“.

За разлика от високоплатените европейски експерти, българските специалисти се изказаха нееднократно, че енергийната политика на ЕС се провали и че въпреки това Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство с непремерените си зелени политики.

Вероятно други европейски експерти, но със същото ниво на влияние, стоят зад инициативата за признаването на еднополовите бракове от всички държави-членки на ЕС, които Европейският парламент прие миналата седмица.

След еднополовите бракове и затварянето на въглищните ТЕЦ какви ли още изненади ще ни предложи ЕС?

Мнозина вече забравиха „Европа на две скорости“… Европа на двойните стандарти за продукти, включително и детски храни, продавани в Източна и Западна Европа. За Европа, в която Западът реши конкуренцията си с превозвачите от Изтока. За Европа, която ни затвори двата блока на АЕЦ „Козлодуй“, а след това ресорният еврокомисар, вече бивш, го отчете като грешка.

Следваща такава грешка обаче България не трябва да прави, защото след принесените в жертва на „европейската солидарност“ два блока на АЕЦ „Козлодуй“ единственият стожер на сигурността на българската енергийна система и икономика и енергийната независимост на България е комплекс „Марица изток“. Друга алтернатива нямаме, докато науката не измисли друг ценово поносим източник на ел. енергия, гарантирана 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Тоест, желателно е настоящото служебно правителство, след като включи парогазовата централа на територията на ТЕЦ 2 в раздел „Енергетика“, или да я замени с предложеното и архивираното още на 20 април т.г. в МС предложение за улавяне и съхранение на СО2 в комплекс „Марица изток“, или нищо да не прави, докато не бъде конституирано следващото Народно събрание.

Йовка НИКОЛОВА