Служебният министър на МОСВ: ОВОС за инвестиционното предложение на „Кастамону България“ няма да бъде преразглеждана

205
Читалището в павелбанското село Горно Сахране се оказа тясно да побере всички желаещи да участват в дискусията

Росица Карамфилова все пак успокои жителите на околните села, че ако обжалват решението на РИОСВ – Стара Загора, ще бъде извършена детайлна проверка на процедурата

„Инвестицията за разширяване на производствената база на формалин на „Кастамону България“ в село Горно Сахране е на финален етап. Към този момент Министерството на околната среда и водите няма да иска преразглеждане на Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС). Това обяви след дискусията в павелбанското село, посветена на спорното инвестиционно намерение, служебният екоминистър Росица Карамфилова. Тя подчерта, че МОСВ няма да нарушава нормативната уредба и да се намесва в решението на контролния орган – РИОСВ – Стара Загора.

Припомняме, че на 11 януари Експертният съвет към старозагорската екоинспекция даде зелена светлина с 11 гласа „За“ и 3 „Против“ на инвестиционното намерение. Карамфилова категорично подчерта, че компетентното решение по такъв тип казуси е в полето на директора на съответната РИОСВ. Служебната министърка на околната среда все пак опита да успокои събралите се противници на частното намерение, че ако обжалват експертното решение пред МОСВ, ще бъде разпоредена детайлна проверка на процедурата.

Кадър на „Кастамону България“, който се обяви в защита на инвестиционното намерение

Читалището в село Горно Сахране се оказа тясно, за да побере всички желаещи да участват в дискусията, посветена на инвестиционното намерение на частна фирма за производство на формалин. Казусът беше дебатиран в продължение на близо 2 часа. В дебата, наред с екоминистър Росица Карамфилова, се включи и нейният заместник Тома Томов, областният управител на Стара Загора Иван Чолаков, директорът на РИОСВ – Стара Загора, Диана Искрева, представители на РЗИ – Стара Загора, и на Община Павел баня. Сред присъстващите бяха и хора от фабриката на „Кастамону България“, дошли да заявят позицията си в подкрепа на инвестицията. По думите на един от тях – Десислав Величков, няма риск за жителите на околните села. Той подчерта, че при такъв тип опасни производства се взимат и следват всички предпазни мерки. Той посочи, че във всички развити икономически страни съществуват такъв тип предприятия, давайки пример с Италия, Австрия и Турция.

Болшинството от присъстващите за пореден път се обявиха срещу инвестицията. Те възразиха срещу изказване на министър Росица Карамфилова, когато тя обясни, че ръководеното от нея ведомство няма законово основание да се намеси в процедурата, съпътстваща реализацията на инвестицията. Пред официалните лица редовите жители на Горно Сахране и околните села не скриха опасенията си, че плановете на компанията застрашават здравето и поминъка на хората, природата и питейната вода в региона. В отговор Карамфилова поздрави присъстващите за гражданската позиция и увери, че повереното й ведомство ще следи всяко действие по казуса, който взриви настроенията в Долината на розите.

След дискусията от Инициативния комитет увериха, че очакват публикуването на решението на Експертния съвет, което трябва да излезе в близките дни, за да стартират процедурата по обжалване. „Ще продължим своята борба в името на нашето здраве, в името на околната среда, в името на розопроизводството в региона“, категорични бяха несъгласните с инвестицията на „Кастамону България“.

Живко ИВАНОВ