Службите разследват отравянето на Гебрев

55

Няма данни в организма на бизнесмена да се съдържа веществото „Новичок“ като при бившия руски агент Сергей Скрипал

Премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов, както и ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев се срещнаха в понеделник рано сутринта с британската посланичка Ема Хопкинс заради разпространена в медиите информация, че един от предполагаемите участници в покушението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал – Сергей Федотов – е съпричастен към отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 г.

След срещата главният прокурор даде подробна информация за хронологията на случая и отрече да има данни Гебрев да е бил отровен със същото вещество, с което и бившият руски агент Сергей Скрипал.

„През последните 2 седмици в медиите бяха представени много информации, свързани с бизнесмена Емилиян Гербев. Част от тези информации бяха внушения в съответствие с редакционната политика на съответните издания. Днес проведохме среща по въпроси, по които се работи отдавна“, заяви Цацаров и поясни: „На 28 април 2015 г. Емилиян Гебрев след вечеря със свои партньори от чужбина се е почувствал зле, след което е бил откаран за лечение във ВМА. На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада и директор от неговата компания, който първоначално е отведен за лечение в „Токуда“, а след това е лекуван в „Пирогов“. На 1 май 2015 г. Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение за убийство, като разследването е заложено на СДВР. Три дни по-късно, на 4 май 2015 г. синът на Гебрев е бил приет във ВМА с подобни симптоми. По време на досъдебното производство са извършени много действия – претърсвания и проби на следи от химически вещества, проверки на автомобили, офиси на компанията „Емко“ и др. Назначени са експертизи. Заключенията от химичните експертизи са показали, че в кафе от кафемашината в дома на Гебрев, както и в повърнатата храна на неговия син има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества“, каза още Цацаров и допълни, че откритият в салата на Гебрев препарат е бил в толкова ниски количества, че не може да причини такава тежка интоксикация, каквато е констатирана при него, директора на компанията му и сина му. Главният прокурор допълни, че на 4 април 2016 г. наказателното производство е спряно поради това, че извършителят на престъплението не е разкрит.

След като изнесе цялата фактология по разследването от 2015 г. до сега, включително и за съвместните действия на българските разследващи с британските служби, Цацаров заяви, че то продължава.

„На 11 октомври 2018 г. до мен постъпи писмо на г-н Гебрев, в което той заявява, че през март е извършено покушение срещу Скрипал и дъщеря му и посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на „Новичок“. Искането му е да се възобновят действията. На 15 октомври разследването бе възобновено от СГП. След това бе осъществено следното – между главния прокурор, външния министър и председателя на ДАНС е подписано спораузмение за създаване на съвместен екип за разследване на случая. Това е първият случай, в който подписваме споразумение за съвместен екип на разследване само по едно дело между разследващи полицаи и агенти на ДАНС, както и с участието на прокурори. До настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели. При свой разпит Гебрев тогава за първи път казва, че е поискано от него изследване във финландска лаборатория, което е заплатено от самия него. Така, че до този момент – 16 октомври 2018 г., за прокурорския екип такова нещо не е известно. Резултатите веднага са изискани от ВМА. Разполагаме с пълния текст на резултатите от изследването“, заяви още главният прокурор и допълни, че заключението на финландските експерти сочи, че се потвърждават данните за следи от фосфорорганични съединения, в които се съдържат конкретни пестициди. В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор, но не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на конвенцията на забрана на химическите оръжия и съдържание на т.нар. вещество „Новичок“, с което се твърди, че е бил отровен бившият руски агент Скрипал.

Главният прокурор напомни и информацията от британските власти за тримата, замесени в случая „Скрипал“. Според тях Федотов се смята за помагач. „Другите двама не са влизали в България, но Федотов е влизал в България три пъти“, обясни Цацаров и допълни, че Сергей Федотов, е пристигнал в Бургас на 24 април 2015 г. от Москва. Той е имал билет за полет от българската за руската столица за 30 април същата година, но неговото място е останало празно. Вместо това Федотов се е появил на международното летище „Мустафа Кемал Ататюрк“ в Истанбул и е излетял от най-големия турски град за Москва на 28 април с билет, купен в последната минута. Федотов е пристигнал отново в България на 24 май 2015 г., но отново не е използвал билета си за връщане от София. Вместо на 30 май да излети от българската столица, той е отпътувал за родината си от Белград два дни по-рано. „Както забелязахте при едно от тези пътувания има съвпадение с инцидента с г-н Гебрев и се установява маршрута на руския гражданин, отсядане в хотели и т.н. От 12 октомври 2018 година до момента се извършват проверки в пълна координация с нашите служби и в пълна координация със службите на Великобритания“, заяви още Сотир Цацаров.

„Така че, всякакви твърдения и внушения, че случаят е оставен настрана и по него не се е работело, меко казано не отговарят на истината. Остава на съвестта на техните издатели“, заключи главният прокурор.

В материала е използвана информация от „Правен свят“