След 7-годишна сага пратиха изнасилвачи в затвора

725

Двама жители на Сливен, обвиняеми по дело за изнасилване, се сдобиха с осъдителни ефективни присъди след продължила 7 години съдебна сага.

37-годишният Георги Г. (известен с прозвището си Гръцкия) и с 10 години по-възрастният от него Тихомир Т. (осъждан за склоняване към проституция в Белгия и Германия) застанаха за пореден път пред Темида заради случай от нощта на 12 срещу 13 април 2011 година, когато се погаврили с 23-годишната към онзи момент А.Д., дъщеря на високопоставен служител на Министерството на правосъдието.

Пострадалата е била упоена чрез поставен в чашата й синтетичен наркотик, след което била отведена в дома на Тихомир и там изнасилена от двамата. На финала тя била заплашена, че гаврата е заснета с видеокамера и ако тръгне да се жалва, кадрите ще бъдат качени в Интернет. Отправена била и заплаха за отвличане и принуждаване да проституира, ако сподели случилото се с баща си и брат си, тогава служител на ТЗ БОП.

Делото се е проточило през годините заради обжалвания пред различни инстанции след първоначалната присъда от по 6 години и 20 000 лв. за неимуществени вреди и страдания, постановена през 2014 г. от Районен съд – Сливен.

От ВКС са отменили присъдата и са върнали делото обратно в Града на стоте войводи, където обаче всички магистрати са си направили отвод и това е наложило преразпределяне делото в Стара Загора.

На 23 февруари т.г. Районен съд – Стара Загора, е оправдал двамата подсъдими, след което е последвал протест от прокуратурата и ново разглеждане от Окръжния съд. В крайна сметка Тихомир и Георги ще лежат в затвора по 5 и половина години при първоначално „строг“ режим на изтърпяване на наказанието, ако, разбира се, не последва нова промяна на по-горна инстанция. В съответствие с правилата двамата са били оковани в белезници и изпратени в затвора.

Христо ДИМИТРОВ