След 12 години – прокуратурата е прекратила делото срещу Емилия Масларова

583

Да липсват 11 милиона лева за ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора и да се окажеш невинен… Това може да се случи само в България

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова от кабинета „Станишев“, съобщи „Сега“. Това се случва 12 години след шумния старт на делото.

Масларова беше подведена под отговорност за присвояване на над 11 млн. лева при ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Прокуратурата твърдеше, че министърката в кабинета „Станишев“ е извършила престъпление по служба. Заедно с нея обвинени бяха собственикът и управителят на фирма „Стара Загора 2007“ и неин семеен приятел Венцислав Драганов (собственик на хотел „Армира“ на Старозагорските минерални бани и на ред още имоти в идеалния център на Стара Загора), нейният заместник-министър – старозагорецът Димитър Димитров, бившият главен секретар на социалното ведомство, както и служителят, който е отговарял за контрола на ремонтните дейности.

Делото срещу Масларова беше образувано през лятото на 2009 г. след даден брифинг от Съюза на репресираните в Стара Загора, зад чиито цитирани факти стоеше журналистическо разследване на „Старозагорски новини“.

През ноември същата година главният прокурор Борис Велчев поиска депутатския й имунитет, от който тя сама се отказа. Процесът влезе в Софийски градски съд през 2010 г. Пет години по-късно, след като председателстващият съдебния състав в СГС си изкара на прима виста цялото майчинство, всички подсъдими бяха оправдани.

След още година излязоха и мотивите на СГС и процесът се придвижи към горната инстанция. Апелативните магистрати обаче приеха, че срещу бившия социален министър има събрани годни доказателства за извършени престъпления и присъдите на втора инстанция биха били осъдителни, ако не са били „алогичните и абсурдни“ твърдения в обвинителния акт. Така през юни 2017 г. апелативните магистрати върнаха делото на прокуратурата, за да бъде то поправено. Защото се оказа, че 11 милиона от поръчката за ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване не са били вложени в него. Но пък според решението на СГС виновни за присвояването им няма.

Затова пък през 2019 г. Масларова осъди България в Европейския съд по правата на човека за 5000 евро обезщетение за неимуществени вреди, плюс 3000 евро за съдебните разходи. Страсбург прие, че е нарушена презумпцията за невиновност от страна на говорителя на главния прокурор (по това време държавното обвинение се оглавяваше от Борис Велчев), но отхвърли претенциите на Масларова, че правото й да бъде смятана за невинна до влизане в сила на присъда е нарушено.

Защо прокуратурата се отказа от мегаделото към момента не е известно.

(СН)