След 100 дни: Спират брифингите на Националния оперативен щаб

81

Прекратяват се ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб, на които се съобщават данните за заразените с коронавирус. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет днес.

Той уточни, че щабът ще продължи да функционира до 31 декември, за да има възможност за реакция при необходимост. Информация за заразените пък ще бъде обявявана на информационния сайт.

„Информацията няма да бъде спряна, но това непрекъснато включване на Щаба създава чувството за безпокойство. Трябва да се научим да живеем с този вирус. Но искаме да се върнем към нормалния начин на живот“, посочи Борисов, цитиран от dariknews.

„Щабът няма да се разформирова, за да има готовност, ако се появят по-лоши събития. Дотогава щабът трябва да гарантира облекла, маски, тестове, лекарства, които до този момент лекарите смятат, че могат да се ползват. Всеки ден на електронен сайт ще се публикува актуална информация. Благодарност не сме очаквали, но последният, който трябва да питат за всяване на паника, е щабът и мен“, допълни министър-председателят..

Най-меките мерки, с най-малко ограничения, най-правилно поставени за най-кратко време с най-добрия резултат са в България, определи той.

На брифинга премиерът благодари и на всички българи, които са спазвали мерките на Щаба.

„Показахме като нация, че можем да се пазим. Дистанцията, дисциплината и дезинфекцията, а това го правят всички възпитани хора, даде възможност да си подготовим болниците, облеклата, лекарствата. Това, което направихме, беше чудо“, коментира Борисов.

„Всяка вечер с Щаба гледаме бройките – заразени, починали. Гледаме и местата в болниците. Трябва да свикнем с мисълта, че това заболяване съществува. Опасно е, няма ваксина, трябва да свикнем да се пазим“, добави Борисов и подчерта, че носенето на маски на закрито ще е по желание.

Относно ограниченията за влизане на граждани от трети страни и силно засегнати страни от ЕС, Борисов обяви, че за тях карантината остава.