След тока, газа и бензина, и църковните свещи вече са на двойна цена

777

Мрежата изригна

Истински взрив в социалните мрежи предизвика съобщението, че със специално решение на Светия Синод от 1 юли двойно поскъпват продаваните в храмовете свещи.

Според съобщението новите цени на най-малките свещи, които до края на юни се продаваха по 40 стотинки, вече са 80 стотинки. Свещите от 1 лв. от 1 юли се продават на 2 лева, тези от 2 лева – на 4 лева, а най-големите от 4 лв. са на цена 6 лева.

В сайтовете на БПЦ и Светата Софийска метрополия няма информация за драстичното поскъпване, такова обаче има в сайта Двери на православието, където пише: „Два пъти поскъпва цената на парафиновите свещи, става ясно от окръжно на Св. Синод. Решението е взето на заседанието на 21 юни, но не беше оповестено в сайта на Синода. Цената на тези свещи става 160 лв. на килограм, вместо досегашните 80 лв. Това води до двойно поскъпване на цената. Най-популярните свещи от 40 ст. вече ще струват 80 ст. За последен път цените бяха повишени през декември 2015 г., когато килограм свещи стана от 40 лв. на 80 лв.“. От Двери на православието напомнят, че в православните храмове у нас е разрешено да се използват само свещи, изработени от свещоливницата на Св. Синод. Приходите от тях са основно перо в издръжката на храмовете и митрополиите. Няма информация за мотивите на Св. Синод за двойното поскъпване, още повече че преди три години синодният бюджет беше освободен от грижата за заплатите на клира, за които БПЦ получава целева държавна субсидия.

Стотици миряни възмутено коментираха решението на клира, десетки бяха споделянията на новината. Сред най-меките бяха „Е… тия по-нагли и от всички правителства, взети заедно!“ на Стефка Колева и „Ще сменят аудитата с майбахове“ на Алекс Мечовски. Имаше и такива, които в известна степен извиняваха решението, като припомняха, че свещоливницата на Синода работи с промишлен ток, а други обясняваха, че на практика това е един законен бизнес. Повечето обаче недоволстваха от факта, че никога при посещение в храм при закупуване на свещички не се издават касови бонове. По този повод Румен Вълев е написал: „Ще започна да им купувам свещите, когато почнат да ми издават касови бележки за тях! Превърнаха вярата в бизнес!“. На свой ред Деян Иванов „съветва“: „Ходете и се помолете, без да палите свещ! Не е грях! Те прекалиха вече!“.

Христо ХРИСТОВ