След съдебна сага Старозагорската митрополия получава бившия ресторант „Аязмото“

150
Идейният проект за някогашния ресторант е запазил донякъде външния облик на сградата

След проточила се близо година сага в съда Старозагорската митрополия ще влезе във владение на полуразрушения някогашен ресторант на „Балкантурист“ насред парк „Аязмото“.

Решението за даряването на имота, който община Стара Загора закупи срещу 285 000 лв. преди 5 години от банка, бе взето през януари, но почти веднага бе атакувано в Административния съд от 8 местни жители с различни аргументи.

Първоначалната идея на митрополит Киприан да направи на мястото на култовата кръчма музей на предшествениците си претърпя няколко промени, последната е сградата да стане Център за православното историческо наследство. Подписването на договора за дарение, който ще е срочен, ще стане навръх Игнажден от члена на Епархийския съвет арх. Петър Влахов.

До момента няма яснота колко ще струва преустройството на имота и откъде ще става финансирането му. До сега митрополит Киприан не е коментирал източниците с думите, че се надява това да стане от дарители. В акта за дарение е записано, че срокът за реализацията е 10-годишен.

Сградата на някогашния ресторант е била проектирана като павилион на България за световното изложение в японския град Осака през далечната 1970 година от арх. Иван Попов. Проектът е сочен като един от най-модерните за времето си. Имотът е с разгърната площ от 2086 кв. м, след приватизацията му той стана собственост на бизнесмена Стойчо Кълвачев, който възнамеряваше да го превърне във фирмена резиденция. Идеята му отпадна след недоволството на старозагорци и след като беше заплашен с анатемосване от тогавашния владика Галактион. В крайна сметка империята на Кълвача фалира и сградата излезе на публичен търг от банката-кредитор.

Междувременно тази година паркът бе реновиран по европроект на стойност 7 млн. лв., ремонтните дейности обаче не включваха руините на ресторанта.

Христо ДИМИТРОВ