След спецакция: Арестуваха кмета на община Божурище, заместника му и секретаря

47

Спецпрокуратурата влезе тази сутрин в кметството в Божурище. Със съдействието на служители от КПКОНПИ и СДВР, обвинителите разследват длъжностно престъпление на кмета на общината, предаде dariknews.

„Събраните до момента доказателства сочат, че от 21 ноември 2018 г. до 27 декември 2018 г., в град Божурище, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно положение, той е нарушил служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага. С това е създал условия за нанасяне на вреда на общината в значителни размери“, поясняват от държавното обвинение, посочва NOVA.

„Това е един пореден оплетен кръг от зависимости. Краде се много и се краде нагло. Затова сме в това положение“. Така заместник главният прокурор Иван Гешев коментира спецакцията в Божурище.

Той поясни, че разследващите работят по един случай, за който са събрани доказателства. Сигналът бил подаден от председателя на Общинския съвет. „Става дума за четири поземлени имота, които са частна общинска собственост, а в миналото са били държавни. Има манипулирани търгове, на които 80 декара земя са продадени за 150 000-160 000 лева. Реалната им цена към момента е 40-50 евро на кв.м. Купувачите са четирима. Сред тях са три търговски дружества, на едно от които преди време пълномощник е бил бащата на кмета. Четвъртият купувач е висш магистрат, следовател от Националната следствена служба. По първоначални сметки общината е ощетена с около 8 млн. лева“, обясни Гешев.

Около 13:00 ч. белезници от сградата бяха изведени кметът Георги Димов, заместничката му Габриела Дончева и секретарят на общината Цветелина Димитрова. Те са задържани за срок от 24 часа заради извършено длъжностно престъпление.