След решенията на Административния съд ДПС е втора политическа сила в Старозагорска област

2515

Това означава и огромна отговорност, категоричен е областният председател на партията и народен представител Халил Летифов

– Г-н Летифов, Административен съд – Стара Загора, потвърди избора на кметовете на Гурково и Павел баня, които бяха излъчени от ДПС. Аритметиката показва, че общо три кметски места завоюва ДПС в Старозагорска област, което нарежда партията на втората позиция след ГЕРБ. Като областен координатор на ДПС каква е Вашата равносметка за отминалите избори?

– Хората в Старозагорска област ни дадоха доверие. По-важна обаче остава оценката на избирателите след четири години, когато ще се оценява свършеното от избраниците по места. Благодарни сме за доверието, което заслужихме. Благодаря на екипите ни в отделните общини и на нашите кандидати за отговорното отношение. Въпреки провокациите на места ние успяхме да запазим добрия тон. Кампанията беше „кална“, излизаща от добрия тон, но нашите представители запазиха самообладание и постигнаха желания резултат. Горди сме, че в нито един момент от наша страна не бяха нарушени принципите на взаимно уважение. Оттук нататък ни предстои много работа. В двете общини, Гурково и Павел баня, в които успяхме да извоюваме победа, и в Гълъбово, където бяхме в коалиционен формат, имаме много, много ангажименти да изпълняваме към хората. Искам да отбележа, че сериозен ръст отчитаме и в броя на общинските съветници. От 28 през 2015 г. сега достигаме 47, ако броим и коалиционните формати в областта. Това е сериозно доверие, което води след себе си и също толкова голямо задължение да работим за всички хора.

– В Казанлък ДПС ще разчита на шестима общински съветници. Предвид разпределението на местата в Общинския съвет очаквате ли да получите едно от зам.-кметските места?

– В интерес на истината имаме предложения в много общини да работим заедно. Искам да припомня, че ДПС винаги е била конструктивна в работата си и сме се старали да работим за доброто на всички граждани в съответните общини. Ще продължим да подкрепяме всяко разумно и добро предложение, което би било в полза на хората. Ще направим всичко възможно да покажем на българските граждани, че управлението на всяка една община е насочено към решаване на техните проблеми. За това ще работят нашите представители по места.

Конкретно на въпроса ви ще кажа, че наистина има предложения за споделяне на отговорността в управлението на дадени общини в Старозагорска област, но тепърва ще решаваме дали, кога и как това би могло да се случи. Решенията са в полето на нашите общински съвети по места. Но трябва да споменем, че след Нова година ДПС влиза в процедура на вътрешни избори.

– В тази връзка да очакваме ли размествания и промени в отделните структури на ДПС след Нова година?

– Ще се проведат всички отчетно-изборни събрания. Първо – по места, след това – общински, а накрая – и областната конференция, където освен областния председател ще бъдат избрани и делегати за Националната конференция на Движението за права и свободи през следващата година. Предстои ни сериозна организация и много работа.

– В национален план, по отношение на брой избрани кметове на общини, ДПС също заема втората позиция с малко пред БСП. Удовлетворено ли е националното ръководство на партията от постигнатия резултат?

– На Централния съвет на ДПС в петък председателят Мустафа Карадайъ даде оценка „много добър“ на резултата на партията на отминалия местен вот. Увеличението при общинските кметове е с 25% спрямо 2015 г., а по отношение на общинските съветници имаме с 18% повече. Имаме по-широко представителство, а с това разширяваме и географията на собственото си представителство в страната. Нашата оценка обаче е, че този успех води след себе си огромна отговорност. Няма време за губене и работата за решаване на проблемите на хората вече трябва да започне.

Интервюто подготви:
Живко ИВАНОВ