След заплахи срещу Бойко Борисов арестуваха отново старозагореца, осъден за заплаха срещу Ива Митева

483

Осъденият на 3 години пробация и полагане на 200 часа обществено полезен труд за заплаха за убийство срещу бившата председателка на парламента Ива Митева Любомир Яков е бил задържан отново в Стара Загора. Задържането е станало в любимия на 26-годишния безработен младеж интернет-клуб, намиращ се на стотина метра от Първо РУ „Полиция“. При арестуването Яков не е оказал никаква съпротива, коментираха запознати. Служители на ГД БОП, които работели по новите интернет заплахи, отправени пак на имейла на правосъдното министерство, този път насочени срещу експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, са открили автора им малко след 22:00 часа на 28 октомври, Яков ги посрещнал с усмивка на лицето. Предстои интернет терористът да бъде приведен в София, където ще трябва да бъде взето решение за постоянната му мярка за неотклонение.

От МВР припомнят, че наказанието му за предходната заплаха бе обявено на 15 октомври от Софийския районен съд. Яков бе задържан за пръв път в Стара Загора на 3 септември, седмица по-късно бе пуснат под домашен арест, който трябваше да търпи на адреса на баба си в пловдивското село Красново. Любомир Любомиров Яков е отдавнашен познат на старозагорската полиция, зад гърба си той има една осъдителна присъда за анонимни обаждания на телефон 112, че ще взриви пловдивската Автогара-юг. Това е станало на 22 юни 2019 година от улични автомати в Стара Загора. Пред Темида е бил изправен на 25 юни 2020-а, тогава сключва споразумение за 7-месечна условна присъда при 3-годишен отлагателен срок с наблюдаващия досъдебното производство прокурор.

Подсъдимият е признал изцяло вината си и събраните по досъдебното производство обстоятелства и улики, като приел да заплати направените разходи в размер на 648 лв. Според записаното между кориците на делото почти година е трябвало тогава на полицията, за да стигне до Любомир Яков като извършител на трите аналогични телефонни заплахи. И трите заплахи са направени от улични автомати в Стара Загора между 18:30 и 19:20 часа, няма данни какви са били причините, накарали иначе интелигентно държалият се при задържането и разпитите младеж да извърши това престъпление.

Криминалистите от Града на липите недоумяват защо психиатрите не се произнасят за видимо лабилния психически младеж.

Христо ХРИСТОВ