След дъжд качулка: Комисия на ЕП разгледа петиции за качеството на въздуха в Стара Загора от преди 10 години

124
Евродепутат Светослав Малинов

На заседанието на комисията по „Петиции“ към Европейския парламент на 9 октомври т.г са били разгледани няколко поостарели документа, касаещи качеството на въздуха над Стара Загора. Трите петиции, една от които обединяваща над 30 000 подписа под инициативата „Чист въздух за Стара Загора“, са били обект на разискване от членовете на комисията. Единственият присъстващ български евродепутат Светослав Малинов е пояснил пред своите колеги, че ситуацията в региона в момента е чувствително подобрена след приемането на редица екологични мерки.

Специално за „Старозагорски новини“ Малинов даде разяснение за проведеното заседание: „Във вторник в комисията по „Петиции“ към ЕП имаше специално изслушване за някои нови практики при изследването на замърсяване на въздуха. Веднага след тази процедура бяха представени поредица от петиции, които са свързани с тази тема. Водещи бяха три петиции от България. Всички те касаеха Стара Загора. Представените документи са с между 7 и 10-годишна давност. Една от петициите е подписна от 30 000 човека и тя е от инициативата „Чист въздух за Стара Загора“. Факт е, че петициите са стари, но според Европейската комисия проблемите са на дневен ред“, посочи Малинов. Като доказателство за това членовете на комисията са изтъкнали решението на съда на ЕС от 5.04.2017 г., в което става ясно, че България е осъдена заради превишаване на нормата от фини прахови частици в Стара Загора. Делото е с номер „C 488“. „В отговор на цитираното дело посочих, че ситуацията е коренно различна. По повод решението на съда посочих пред колегите, че вината за превишаването на фините прахови частици се дължи на използваното твърдо гориво при отопление, както и на засиления трафик, в който делът на старите автомобили никак не е малък. Искам ясно да отбележа, че никъде не става въпрос за налагането на санкции или други финансови рестрикции“, отбеляза Светослав Малинов.

По думите на българския евродепутат по всичко изглежда, че страната е постигнала нужното съгласие с ЕК и се работи по конкретен план за намаляване на фините прахови частици.

Живко ИВАНОВ

Б.Р. На всички жители на Стара Загора отдавна им е ясно кой обгазяваше града и региона до 2007 г. (до приемането ни в ЕС). И във всички случаи това не бяха ТЕЦ-овете на „Марица изток“. Безкрайно сме благодарни, че ЕП е разгледал трите петиции, но това към днешна дата е ненужно и безсмислено упражнение. Или както у нас го наричаме „след дъжд качулка“. А що се отнася до въздуха в Стара Загора, преди десетина дни при представяне на Националната програма за качеството на атмосферния въздух, изготвена от евроексперти, стана ясно, че Стара Загора и Гълъбово са от 6-те български града, покрили показателите за качеството на въздуха.