След близо 4 години делото за смъртта на Боньо Фаса – на последната права?

810
Подсъдимата Мария Гиздева (в средата) на разпоредителното заседание м.г. поиска делото да бъде гледано при закрити за медиите врати

Към последната права се е „запътило“ делото за смъртта на Богдан Динев (Боньо Фаса), който бе открит мъртъв в дома си на старозагорската улица „Чая“ 44 на 25 юли 2016 година в резултат на прободно-порезна рана на дясното бедро и остра кръвозагуба.

Подсъдима по НОХД No 464/2018 г. е 18-годишната (по онова време) ученичка от местната Търговска гимназия Мария Гиздева, която денонощие по-късно сама се предаде в полицията по съвета на адвоката си.

Казусът стигна до съдебна зала едва през миналата година по множество причини, до момента всички заседания се гледат при закрити врати.

Според защитата на Мария убийството е било извършено в условията на неизбежна самоотбрана, след като криминално проявеният и много пъти осъждан включително и за сексуални престъпления Динев се опитал да я изнасили.

Фаса и Мария се познавали около тогавашната й месторабота като сервитьорка в старозагорско кафене. Според твърденията на Мария възрастният мъж я убедил да му гостува под претекст, че иска да й покаже снимки на дъщеря си Изабел, с която бил във влошени взаимоотношения и това го измъчвало.

Гиздева е обвинена за умишлено нанасяне на тежка телесна повреда с настъпил летален изход и неправомерно използване на чужд финансов инструмент без съгласие на титуляра, тоест кредитна карта на Боньо Фаса, от която тя се е опитала да изтегли пари след фаталното гостуване в жилището му. Мария е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 500 лв.

Вече са разпитани 18 от първоначално съобщените 59 свидетели, на останалите са били прочетени в зала дадените при досъдебното производство показания. Защитата на Гиздева е поискала разпит на допълнителен свидетел, който в публичното пространство преди време разказа, че дъщеря му е била жертва на насилие от убития.

На 11 февруари (вторник), отново при закрити врати, ще започне изслушване на вещите лица по назначените близо половин дузина експертизи, след което се очаква да бъде насрочена дата за пледоариите.

Наследничката на жертвата, дъщеря му Изабела, е конституирана като граждански обвинител по делото.

Петър ХРИСТОВ