Следващата седмица става ясно увеличението на данъка за старите автомобили

159

През следващата седмица комисиите към Общински съвет Стара Загора ще разгледа подробно предложението за проект на Общината за 2019 г. Първа това ще направи комисията по бюджет и финанси, която ще заседава на 21 януари. В следващите дни това ще направят и останалите комисии в местния парламент, а на 24 януари предстои и второ заседание на ресорната комисия по бюджет и финанси. Онова, което в най-голяма степен обаче вълнува старозагорци, е ставка, с която ще бъдат обложени старите автомобили в общината.

Както вече е ясно, окончателната цена на данъка, който ще бъде дължим за настоящата година, се формира от 3 компонента – мощност на автомобила, екологична компонента или т.нар. „европейски стандарт“ за количество изгорели газове, изхвърлени в атмосферата, и година на производство. С решение на Народното събрание всички коли, произведени преди 2005 г., бяха поставени в графата „стари автомобили“, за което техните собственици ще дължат по-висок данък. В останалите две компоненти екологична насоченост и мощност местните власти сами трябва да определят с колко и как ще бъде увеличена ставката.

При представянето на бюджета на Община Стара Загора на 4 януари кметът Живко Тодоров обяви, че ще предложи най-ниското възможно според закона увеличение в тези два компонента от годишния данък на автомобила. За възможно най-ниски ставки се обявиха и други общински съветници, сред които и председателят на комисията по транспорт Румен Димитров от „Демократична България“. За медията ни той съобщи, че ръководената от него комисия ще заседава на 22 януари. Нагласите са старозагорци, които разполагат с по-стари автомобили, да не бъдат натоварени с чувствително по-високи налози.

Новите ставки ще бръкнат най-дълбоко в джобовете на онези собственици, които имат на свое име мощен, но стар автомобил с високи нива на изгорели газове, изхвърляни в атмосферата. За тях увеличението на данъка може да достигне до 30%. Окончателното решение предстои да бъде взето на редовната януарска сесия на местния парламент, която ще се проведе на 31 януари.

Живко ХРИСТОВ