Скъпият ток и COVID-19 затварят оръжейницата в Казанлък за близо месец

622

Целият наличен състав от близо 8000 работници и служители на казанлъшката оръжейница „Арсенал“ ЕАД излиза в отпуск от 17 януари, хората, които нямат платен отпуск, ще трябва да вземат неплатен. Срокът за затварянето е до 11 февруари, гласи заповед на изпълнителния директор Христо Ибушев, който изтъква, че на първо място сред причините за спиране на работата са високите цени на електроенергията и последиците от поредната ковид вълна. Решението за мярката в оръжейницата е било съгласувано с лидерите на двата синдиката в дружеството – КНСБ и КТ „Подкрепа“.

В заповедта се уточнява, че отпуските ще се зачитат за трудов стаж, осигуровките ще бъдат за сметка на работодателя. През този период от време работниците и служителите ще получат и ваучерите си за храна. При неотложна работа в завода ще се прави списък на работниците, които да се допускат до територията на завода.

Отбранителната индустрия изключително се влияе от международното положение и политическа стабилност в света като цяло, а тези фактори влияят върху бюджетите за военна отбрана на отделните държави, коментират експертите. Дружеството е най-големият работодател на територията на Казанлък и няколко околни общини, там бяха привлечени на работа специалисти почти от цялата страна. Последното такова спиране на заводите в „Арсенал“ е било през юли 2020 година.

Заради четирикратно увеличените цени на тока вероятно подобни мерки ще бъдат приложени и в други фирми.

Христо ХРИСТОВ