Синтезатор от Живко Тодоров отпътува за Варна

873
Сред отличените, които ще вземат участие през юни в музикалните съревнования "Орфеони" в смолянското село Гела, са танцьорите от "Родолюбие" - Кюстендил, с ръководител Васил Василев

Близо 1100 влюбени във фолклора деца и младежи пяха, свириха и танцуваха на 18-ия фест „Орфеево изворче“

Синтезатор, награда от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, отнесоха със себе си малките музиканти от варненското Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, които заслужиха продължителни аплодисменти от публиката на Осемнадесетото издание на Националния фолкфест „Орфеево изворче“ в Града на липите.

Вълнения преди Гала концерта за Деня на Тракия

Близо 1100 бяха тазгодишните участници в престижната надпревара, в която по традиция се допускат момчета, момичета, юноши и девойки, на възраст от 4 до 25 години.

Извън регламента до участие бе допусната и наскоро навършилата три години бургазлийка Боряна Стоянова, която се появи в странджанска носия и участва в танц от този край.

Фестивалът, чиито организатори са община Стара Загора и НМФС „Орфеево изворче“, с председател доц. д-р Георги Петков, приключи в неделя с Гала концерт, посветен на Деня на Тракия.

Репетициите продължаваха до последната минута преди излизането на сцената

Журито отличи 16 стипендианти в категориите „Народно пеене“ и „Народни инструменти“, сред тях са и двама акордеонисти от града-домакин, възпитаниците на НУМСИ „Христина Морфова“ – 16-годишният Гроздан Огнянов и с година по-малкият Динко Стайков, които заложиха на баладично хоро от Петър Ралчев и копаница от Иван Милев. Първа сред изпълнителите на народни песни стана познатата и от по-предни издания на „Орфеево изворче“ Елеонора Дурина от Кюстендил, която е възпитаничка на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Нейни подгласнички са бургазлийката Пламена Петрова и пловдивчанката Ивана Погосян.

Христо ХРИСТОВ