„Сините“ бяха господари в зала „Стара Загора“

72

„Берое“ не успя да надскочи баскетболната реалност и стартира новия сезон в Националната баскетболна лига със загуба. В почти пълната зала Общинска спортна зала „Стара Загора“ (бивша ДЗУ) заралии отстъпиха на „Левски Лукойл“ с 65:84. Решаващ за поражението се оказа ниският процент на успеваемост в стрелбата, особено от зоната за 3 точки.

Наставникът на Берое Любо Минчев започна двубоя с петица в състав: Роджър Дауъл, Остин Прайс, Иван Лилов, Трей Моузес и Станислав Ваклинов. Стабилно количество минути записаха от пейката Сашо Янев, Наашон Джордж, Антъни Уокър и Деян Карамфилов…

Мачът започна с много ниска резултатност. Близо 2 минути и двата отбора не успяваха да вкарат кош. Нулата на таблото бе нарушена от точен шут за 2 точки на Иван Лилов за „Берое“. Гостите отговориха с тройка на национала Чавдар Костов. До седмата минута двубоят бе равностоен с леко точково предимство за домакините. В този момент обаче на преден план излезе индивидуалната класа на младия играч на гостите Йордан Минчев, който с няколко красиви пробива изведе своя тим напред. Крайният резултат за първата част 15:19 бе фиксиран със зрелищна тройка на Уокър от „Берое“.

Вторите 10 минути започнаха с точни попадения за гостите от близко разстояние, докато беройци се пробваха от средно и далечно, но нямаха късмет, като топката на няколко минути се търкаляше по ринга и излизаше. Най-голямата си преднина „Левски Лукойл“ достигна при 18:29. С три поредни коша на Трей Моузес, един от които от фаул, домакините се доближиха на 5 точки от своя противник при 27:32. До края на полувремето две атрактивни забивки на Джордж и Уокър за „Берое“ и точни стрелби за 2 точки на Великов и Смит за гостите фиксираха резултат 31:36 на почивката.

След паузата беройци не успяха да отбележат кош цели 3 минути и половина, като по това време гостите вкараха 8. Иван Лилов счупи каръка за „Берое“ с тройка. Тя обаче не се превърна в тенденция и „Левски Лукойл“ продължи да трупа преднина, която достигна рекордните за мача до този момент 16 точки 13 минути преди края. До сирената на третата четвърт играта вървеше „кош за кош“ и частта завърши при 48:60.

Заключителните минути стартираха с тройка на Чавдар Костов за „сините“, след което имаше поводи за оптимизъм за беройските фенове. Играта в подкошието потръгна и първо Сашо Янев, а после и Трей Моузес отбелязаха кош с фаул, което приближи беройци на 7 точки изоставане 7 минути преди края. С две поредни тройки Куан Чийтам обаче охлади ентусиазма на домакините. Интригата окончателно приключи две минути преди сирената след две последователни тройки на Чавдар Костов и Венци Петков. До края срещата се доиграваше, като крайният резултат бе фиксиран при 65:84.

За беройци Иван Лилов вкара 15 точки, а Трей Моузес се отличи с „дабъл-дабъл“ от 12 точки и 10 борби.

(СН)