Синдикатите уговарят президента да не налага вето на Закона за енергетиката

103

От КНСБ и КТ „Подкрепа“ поискаха от президента Румен Радев по-бързо да прегледа Законопроекта за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за енергетиката.

За това настояха лидерите на двете синдикални организации Пламен Димитров и Димитър Манолов по време на среща с държавния глава днес, предаде news.bg.

От КНСБ припомниха позициите си, че поставят три червени линии в своето становище за „Зелената сделка“. Линиите включват: 55% намаление на емисиите са непосилни за нас, ЕС да въведе надежден механизъм, който да защитава всички нас от нелоялна конкуренция с емисиите и търговията с емисии.

По думите на Пламен Димитров „Зелената сделка“ е нещо, което занимава обществото ни от първия момент. „Ние прозряхме и видяхме една серия от предизвикателства и заплахи за националната сигурност, но в същото време все по-ясни стават възможностите, които трябва да бъдат използвани“, обясни Димитров.

От КНСБ искат да останат всички приходи от емисии в държавите-членки на ЕС. Всички притеснения как ще излязат малките фирми на свободния пазар мотивира КНСБ да подкрепят ЗИД на Закона за енергетиката.

Димитър Манолов предупреди, че ТЕЦ „Марица-изток 2“ е заплашена от прекратяване на дейността си, ако нещата се развиват такива, каквито са. Ако затворим мините и тецовете около 150 000 души ще останат без работа, посочи Манолов.

В сряда ще се гледа на второ четене Закона за енергетиката, който ще даде възможност ТЕЦ „Марица изток-2“ да функционират. Той иска от президента спешно да прегледа закона, но да не налага вето.