Синдикатите се обявиха против тестове за учениците да се плащат от училищата

280

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и Синдикатът на българските учители към КНСБ не одобряват предложението на Министерството на образованието и науката учениците от 5-и до 12-и клас да се върнат по-рано в училище с тестове, платени от самите учебни заведения.

Причината е, че в училищните бюджети няма средства за това.  Повод за коментарите стана съобщение на просветното министерство от вчера, в което се казва, че ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от 5-и клас нагоре, те ще могат да върнат в клас учениците още преди МОН да е предоставило безплатни тестове.

В позиция до медиите от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ са категорични – тестовете за всички ученици, всички учители, ако останат задължителни, следва да се осигуряват от държавата.

„Няма никакви пари в училищните бюджети, няма никакви буфери повече, нека да осигурят пари, ако държат да се правят тия тестове“, коментира председателят на синдиката Юлиян Петров.

Председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ Янка Такева пък е изпратила писмо до служебния министър на образованието акад. Николай Денков, в което настоява да бъдат отпуснати средства от правителството за купуването на тестовете за COVID-19 за учениците от пети до 12-и клас.

„Синдикатът на българските учители е разтревожен от изказаното от Вас, заедно с министъра на здравеопазването, намерение да се задължат общинските и държавните училища да купуват тестове за изследване на учениците от пети до 12-и клас със средства от бюджета на самите училища. Учебните институции не разполагат с такива средства. Моля Ви, не натоварвайте училищата с допълнителни излишни разходи! Подобно разпореждане би разстроило системата, ще предизвика хаос и ще демотивира и учителите и непедагогическия персонал да изпълняват задълженията си“, пише Такева.

Тя заявява, че ако частните училища настояват за такава мярка, те имат съответното основание, защото събират от учениците си достатъчно високи такси и имат подобна възможност.

„Господин министър, надявам се, че сте съгласен, че системата трябва да се успокои и Вие трябва да вземете най-правилното решение за това. Очаквам правителството в най-скоро време да отпусне средствата, необходими за купуването на тестове, които ще осигурят връщането на учениците от пети до 12-и клас в присъствена форма на обучение“, настоява в писмото си Янка Такева.