Синдикатите бранят ТЕЦ „Марица изток 2“ и ръководството му от частни бизнесмени

2359
Крупните бизнесмени Кирил Домусчиев и Васил Велев - председатели на КРИБ и АИКБ, са сред най-върлите противници на ТЕЦ "Марица изток 2" и комплекс "Марица изток" и то не от вчера.

Ден след като работодателски организации поискаха оставките на шефовете на Българския енергиен холдинг, на ТЕЦ „Марица изток 2“ и на Българската независима енергийна борса, а Кирил Домусчиев настоя от ефира на частната му телевизия прокуратурата да „настъпи в енергийната мафия“ заради високите цени на тока на борсата, реакцията на синдикатите не закъсня.

От Синдикалния съвет на КНСБ при ТЕЦ „Марица изток 2“ изпратиха декларация до министър-председателя Бойко Борисов и работодателите, членове на КРИБ и АИКБ, с призива крупните бизнесмени да не се подиграват с българските енергетици и миньори.

„Ние, синдикалното ръководство на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД, подкрепени от всички наши членове, работещи на територията на централата, се обръщаме към вас, за да изразим категоричната си подкрепа към ръководството в ТЕЦ „Марица изток 2“ и Български енергиен холдинг.

В последните дни станахме свидетели на редица безпочвени обвинения и подвеждащи твърдения относно цената на ел.енергията в България, а вече и директни обвинения в кражби и некомпетентно управление.

В отворено писмо от 1.02.2020 г. от КНСБ и КТ „Подкрепа“ ясно беше доказано, че загубите в ТЕЦ „Марица изток 2“ не са натрупани от лоши управленчески решения, а единствено и само от неравностойното положение, в което е поставена българската държавна топлоелектрическа централа и непосилните за изплащане цени на емисии за парникови газове, наложени от Европейския съюз.

Екипът, който управлява ТЕЦ „Марица изток 2“, е съставен от опитни кадри – енергетици, които доказаха своята лоялност и всеотдайност през последните 10 години и ние, служителите в централата, заставаме зад тях и подкрепяме техните ръководни решения.

Господа работодатели, не се подигравайте с българските енергетици и миньори! Благодарение на тях все още имаме енергийна независимост!“, гласи декларацията.

Цитираното в нея отворено писмо (от 10.02.2020 г.), подписано от двамата президенти на КНСБ и КТ „Подкрепа“

Пламен Димитров и Димитър Манолов и председателите на синдикалните федерации на енергетиците, също е изпратено до премиера Борисов. В него синдикатите изразяват категоричната си подкрепа за приетото от Народното събрание решение на 31 януари (публикувано в ДВ, бр.11/07.02.), свързано с бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в България и ТЕЦ „Марица изток 2“, и се противопоставят на „несъстоятелните и подвеждащи“ твърдения на едрите бизнесмени, че „спасяването“ на комплекса ще влоши конкурентоспособността на българския бизнес.

„Налага се мнението, че цената на електрическата енергия у нас е висока поради работата на нашите ТЕЦ на въглища. В тази връзка се посочва повишаването на цените на борсовия пазар „Ден напред“. Включително и на 9 февруари председателят на КРИБ Кирил Домусчиев разпространи данни от сайта Energi live, според които цената е 63.18 евро за мегаватчас в България и 1.57 евро в Германия. Трябва да се посочи, че тази цена за страната ни е изключение и това може да се види от данните. В събота е била 70.55 лева, в петък – 97.74 лева, в четвъртък – 87.36 лева, в сряда – 75.40 лева. Цените на борсовия пазар „Ден напред“ се цитират от работодателите, без да се посочва, че те вече се формират на регионална база и не зависят от производството у нас – държавните централи са задължени да предлагат електрическата енергия на тази платформа на ниски цени. Напротив, вече виждаме, че в условията на мека зима има периоди на внос при наличие на по-изгодни оферти. За непредубедените е ясно, че цените на борсовите пазари не се формират от отделни производители, които нямат полза от често променящи се стойности. Ясно е също, че количествата, доставени от други страни, са малки поради ограничените възможности за допълнително производство на електрическа енергия в региона. Поради това ние питаме в периоди на ниски зимни или високи летни температури, както и при ремонтните периоди на базови централи в региона: От къде ще се доставя електрическа енергия за нуждите на населението и на индустрията, ако ги няма нашите ТЕЦ на въглища?“, гласи част от текста в отвореното писмо. В него синдикатите недвусмислено заявяват, че няма да допуснат спирането на работата на важните ни за националната сигурност въглищни ТЕЦ.

Случващото се през последните дни, белязано с хиперактивността на бизнесмена Кирил Домусчиев, е прецедент в посттоталитарната история на България. Тоест за пръв път не синдикати, а работодатели искат оставки на ръководители на държавни дружества!? Този факт сам по себе си е журналистическа сензация, но по-важен е въпросът – „Защо?“

Защо през изминалите няколко години Домусчиев и сие са се вкопчили в комплекс „Марица изток“ и според ситуацията сменят само рефрена – ту американските централи били виновни за цената на тока, ту държавните дружества от Източномаришкия басейн. И ако прокуратурата действително трябва да се намеси, логиката подсказва, че трябва да потърси първо мотивите.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА