Силно казанлъшко участие в научния семинар „Траките и виното“

52
Весела Георгиева

Казанлъчанката Весела Георгиева стои зад организацията на един амбициозен форум. Става въпрос за четвъртото поредно издание на научния семинар „Траките и виното“, който се провежда по идея на Националния научно-експедиционен клуб ЮНЕСКО, чийто член на Изпълнителния комитет е Весела.

Заради пандемична ситуация в световен мащаб екипът на ННЕК ЮНЕСКО е взел решение събитието да се проведе във виртуална среда, като по този начин ще се даде възможност на повече хора с интерес към тракийската култура и винопроизводството да се включат в лекционната част. Предвидено е участието на няколко гост-лектори, които ще представят интересни факти, свързани с траките и техните бит и култура, както и за виното, технологиите за винопроизводство, еноложките традиции, културния и винения туризъм и още много други интересни теми. След края на лекциите ще има дискусия по темите, като гостите ще имат възможност да задават въпроси към лекторите.

Сред участниците са Община Казанлък и Исторически музей „Искра“. По време на научния семинар ще бъде представена интересна лекция, свързана с темата „Културно-историческото наследство в Долината на розите и тракийските владетели“. Участниците ще имат възможност за виртуална разходка из древните паметници на тракийската култура, по време на която ще научат повече за културното наследство в Долината на тракийските царе от интересната онлайн презентация, която предстои на 27 февруари.

Един от лекторите в семинара „Траките и виното“ ще бъде небезизвестната радетелка за българска винена култура – Анна Дундакова. Тя е създател и организатор на Фестивала на виното розе – ROSE WINE EXPO Kazanlak, Винолюбител на България за 2014 година. Анна Дундакова ще представи лекцията „Виното като културен лакмус“.

Анна Дундакова

Друг атрактивен лектор в програмата на семинара е известният археолог проф. Николай Овчаров. Той е автор на повече от 300 научни труда, включително монографии, отделни книги, статии в научни чуждестранни издания. Изследванията му са издадени на английски, немски, френски, италиански, руски, гръцки, сръбски и румънски език. По време на форума проф. Овчаров ще представи темата „Храмът на Дионис в Перперикон и култът към свещеното вино при траките“.

Четвъртата основна тема във форума е „Виненият туризъм в България – реалност и перспективи“. Лектори са Гергана Тодорова и Красимира Кодукова от WineTours.bg.

Научният семинар „Траките и виното“ ще бъде проведен в платформата Zoom на 27 февруари (събота) във времеви диапазон с начален час 10:30 ч. и с краен ориентировъчен час около 13:00 ч.

Линкът за вход в научен семинар „Траките и виното“ 2021 г.:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/3944487234:

Meeting ID: 394 448 7234

Passcode: 584051

Националният научно-експедиционен клуб ЮНЕСКО е най-старият ЮНЕСКО клуб в България. Основан е през 1970 г. През дългогодишната си история се е доказал като авторитетна организация както на национално, така и на международно ниво. Организацията е член-учредител и представител на Република България в Световната федерация на асоциациите, центровете и клубовете ЮНЕСКО. Целите на ННЕК-ЮНЕСКО са опазването и популяризирането на националното културно-историческо и природно наследство, а също така и иницииране, и участие в мероприятия и проекти, занимаващи се с проблемите на науката, културата и образованието.

Петър МАРЧЕВ