Силвия Томова е сред носителите на „Златно перо“ за 2022 г.

98
Силвия Томова

Художественият ръководител на Балета на Държавна опера – Стара Загора, Силвия Томова е сред носителите на „Златно перо“ за 2022 г. Почетният знак ще й бъде присъден на 20 май по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и на славянската книжовност.

Отличието се присъжда ежегодно (в продължение вече на 27 години) за изключителен принос към българската култура и изкуство. Инициатори са „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ в партньорство с Classic FM радио.

Със „Златно перо“ тази година ще бъдат почетени заслугите на 24 личности, оставили следа в нашата литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино, журналистика. Сред отличените са кинорежисьорът Виктор Божинов, хореографът Боряна Сечанова, композиторът Кирил Дончев, актрисата Гинка Станчева, оперният певец Венцеслав Анастасов, скулпторът Крум Дамянов и др.

Почетният знак представлява изящна брошка, изработена от 24-каратово злато, а връчването ще се състои на тържествена церемония на „Ларгото“ в центъра на столицата. Домакин на събитието, което ще започне в 16:00 часа, ще бъде журналистът от Classic FM радио Георги Митов-Геми.

Церемонията се провежда в рамките на „Европейски музикален фестивал“, организиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община – Календар на културните събития.

По традиция слушателите на Classic FM радио ще имат възможност да се включат в определянето на един от наградените. До 18 май те могат да дадат своите предложения за носител на приза във формата за регистрация на сайта на радиото. Вотът на публиката ще бъде обявен на самата церемония.

(СН)