Сигнализираха прокуратурата за нарушения в старозагорско общинско дружество

141
Общинският съветник Янко Янков съобщи, че в понеделник е изпратил доклада на оглавената от него временна комисия за състоянието на "Мересев" ЕООД в прокуратурата

Сигнал за установени нарушения и случаи на безстопанственост в общинското дружество „Мересев“ ЕООД са изпратили в прокуратурата от временната комисия при Общински съвет Стара Загора, съобщи председателят й Янко Янков. По думите му в продължение на близо 14 години, през които управител е едно и също лице, неправомерно са били отдавани под наем имоти на дружеството на физически лица и частни фирми. Не са били провеждани търгове, работело се е с анекси, не са правени отчисления от постъпленията в полза на Общината. По този начин са покривани загуби от пряка дейност, което е поставяло в заблуда собственика. Двама от членовете на комисията от групата на ГЕРБ не са подписали доклада с констатациите.

Последният отчет за дейността на „Мересев“ е бил приет без забележки през пролетта на т.г. Междувременно за втори път е обявен конкурс за поста на управителя.

„Мересев“ ЕООД – Стара Загора, е създадено през 1954 г. като кооперация за заетост на лица с увреждания. В него работят 87 души, 65% от тях са лица с увреждания, което му дава статут на специализирано предприятие за трудоустроени лица. Фирмата развива дейност в три основни направления: шивашко производство; изработка на опаковки и печатарски и книговезки услуги.

Очаква се до няколко дни да стане ясен резултатът и от конкурса за управител на друго общинско дружество „Автобусни и тролейбусни превози“. До втория етап са допуснати 6 от 7-те кандидати. Понастоящем транспортното дружество е на счетоводна загуба, причините са в големите амортизационни разходи и на практика липсващата транспортна схема. По решение на местните съветници е прекратена практиката за назначаване на нарочен контрольор на фирмата, през последните две години за неговата заплата са били похарчени близо 30 000 лв., а е постъпил един-единствен доклад за състоянието й.

За друго общинско дружество – „Обредни дейности“, засега е решено то да продължи работата си поне още една година, като се вземат мерки за пресичане на „търговията“ с информация в полза на частни погребални агенции относно починали в здравните заведения жители на града и околните села.

Резултатите от проверките на временните комисии ще бъдат представени на предстоящото заседание на Общинския съвет, което ще се проведе на 26 ноември. В дневния ред са включени 40 точки и едно питане за незаконно строителство, съобщи председателят на местния парламент Мария Динева.

Христо ХРИСТОВ