Сергей Станишев: За БСП е важно не как влезе, а как излезе от настоящото управление

1867
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев по време на среща с младежите на БСП в Стара Загора

За част от хората в ръководството на партията сигурно си е струвало престъпването на червените линии, заяви в интервю за „Старозагорски новини“ председателят на ПЕС

 – Г-н Станишев, без хепиенд приключи опитът на лидера на БСП за формиране на правителство с „Демократична България“ (ДБ) и „Продължаваме промяната“ (ПП). Като лидер на ПЕС как Вие виждате пребиваването въобще на БСП в едно такова правителство с една крайнодясна партия, каквато е ДБ. Това в „името на спасението на България по време на криза“ ли беше, или „кокала“?

– Първо, нека бъдем обективни, че по-голямата част от българите преди една година искаха ГЕРБ да бъде отстранена от власт и това беше основен движещ мотив за всички партии, които влязоха в това управление. Обаче още тогава казах, че за БСП е важно не как влиза, а как ще излезе от това управление. Защото в него имаше фундаментални слабости и дефекти. Първо: нямаше никаква управленска програма. Започнаха преговорите красиво, прозрачно, всички гледаха онлайн излъчванията, но истината е, че тези преговори приключиха с темите, по които всички са на едно мнение. Нито една тема, по която имаше разногласия, не беше засегната и не беше договорено каква политика ще се води: бъдещето на атомната енергетика, на Зелената сделка или каквито и да било други въпроси. И се оказа, че при всяко по-сериозно действие в правителството една или две партии са на обратното мнение. Но липсваше какъвто и да било механизъм за изглаждане на тези противоречия. По мое време като министър-председател в тройна коалиция имахме реално действащ коалиционен съвет, в който с часове, даже с дни дискутирахме политики, след което излизаха тримата лидери и обявяваха каква е позицията, какъв е компромисът, ако по необходимост е постигнат. Трето: не може една коалиционна програма да бъде успешна, ако няма елементарна политическа култура на взаимно уважение между партиите, а не както разбираме от медиите, лидерите на част от партиите да не си говорят изобщо. Какво точно очакваме като ефективност. тогава. И последното, което е много тревожно за БСП. ПП се възприема от хората като някаква центристка партия. Те казаха – десни мерки за леви резултати, тоест имаха и силен социален елемент. Ето, това беше оправданието да влезем в управлението. По време на тези 7 месеца ПП еволюираха в партия дясна, подчертавам дясна, в своите политики и крайно русофобска. Всички разбираме, че войната в Украйна има геополитически измерения, Украйна е нападната държава, ние сме член на НАТО и на ЕС, ясно е на коя страна сме, но има национални интереси, не може да водиш такава политика по отношение на газа. Те казват, че 7 кораба ще бъдат доставени, ако бъде осигурена инфраструктура за транспортиране. Но експерименти с живота на хората, с икономиката, с болниците и училищата, с отоплението на българските домове в навечерието на зимата не могат да се правят, това е престъпление. Никой не обяснява на гражданите какви количества газ са гарантирани, в какви срокове и на какви цени. Никой не обясни на гражданите защо точно на България и Полша беше спрян газът от Русия.

 – Защо наистина?

– Защото само тези две държави заявиха към момента на преминаването на разплащането с рубли, че тъй като договорите с „Газпром“ изтичат в края на годината, те няма да ги подновят. Това са думи на министър Асен Василев. Можеш да го мислиш, може да планираш, но го кажи, когато имаш осигурена алтернатива. Правиш го без да имаш осигурена алтернатива, а после хукваш по света да търсиш свободни кораби, които да транспортират някакви количества, въпреки че се твърди, че пак внасяме руски газ, но чрез посредници. Хората искат да знаят какви количества и на каква цена.

И за съжаление БСП излиза с много щети, защото имаше прекалено много политики, които са твърде горчив хап за преглъщане за избирателите на социалистическата партия. Последният беше с изгонването на руските дипломати. Що се правим на по-големи католици от папата? Това малко ми напомня, извинявайте, чел съм стенограми за 1941 г., когато обявяваме символична война на Америка и Великобритания, а после се чудим защо ни бомбардират. Нищо не е еднакво в историята, не искам да правя елементарни сравнения, но трябва да имаш мярка.

 – Много червени линии, начертани от лидера на БСП Корнелия Нинова, бяха престъпени в името на властта – за Македония, за руските дипломати, за износа на оръжие за Украйна и т.н. Струваше ли си според Вас?

– Сигурно за част от ръководството на партията си е струвало, защото станаха министри, зам.-министри, значи си е струвало. Вижте, хората не са глупави. Едно е да им обясняваш например, че нито един патрон няма да стигне до Украйна, но цялото общество знае, че продаваме на едни държави, откъдето директно заминава за крайната дестинация. Те разбират, че това е политика на правителството, а дори и министър-председателят обясни, че ако дойде служебно правителство на Радев, то ще спре тази политика. Не е достатъчно БСП да кажат: „Ние сме против това или онова.“, след като си част от управлението, не го напускаш, значи носиш колективна отговорност.

 – БСП бяха против и прекратяването на договора с „Газпром“, но реално не предприеха никакви реални действия. Завчера работодателските организации, обединени в АОБР, настояха в отворено писмо до правителството в оставка да бъде подновен договорът с „Газпром експорт“, за да бъде гарантирано синьото гориво в месеците напред. Смятате ли, че би могло това да се случи?

– В правото на работодателите е да имат такова искане, защото никой нищо не им е обяснил. В момента няма свободен газ, който да компенсира тези 154 милиарда куб. м, които ЕС внасяше досега от „Газпром“, от които за България са необходими 3 милиарда, тоест една малка част. А хората искат да знаят има ли гаранция за доставките, количествата и цените. Защото има едно правило в този бранш, че газът, който е по тръби, е минимум с 1/3 по-евтин, отколкото втечнения газ, внасян с кораби. Освен това дългосрочните договори са с фиксирана цена. И тук има национални интереси, икономически и би трябвало всяко едно правителство да постъпи рационално. А не да се пъчим и да казваме, че няма да плащаме с рубли, след като Германия, Италия и други страни от ЕС плащат. Защо не?

 – Преди няколко дни ЕК прие потреблението на газ да бъде намалено с 15%. Не смятате ли, че санкциите, наложени на ЕК, вече се връщат като бумеранг на ЕС?

– Връщат се, разбира се. Смятам, че трябваше да има наложени санкции като реакция за нахлуването в една суверенна държава и като инструмент да се спре войната и да се започнат преговори. Но всички санкции трябва да бъдат много добре премислени и пресметнати. Налагането им е политическо решение, но това не означава, че трябва да бъде необосновано. То не трябва да убива европейската икономика, защото ние сме изправени пред тежка зима; инфлацията е двуцифрена; цените на енергийните източници още ще се покачват, не сме достигнали тавана изобщо, въпреки че и сега те са непоносими за голяма част от хората. Трябва да се мисли много активно за спасяващ социален пакет, буквално за оцеляване. Затова оттук нататък се изисква едно много комплексно, сериозно отношение на политиците, а не игрички, които са авантюристични.

Заради войната много остри икономически мерки бяха предприети в икономически план от страна на ЕС спрямо Русия. И аз не изключвам в един момент Русия наистина да спре доставката на газ. Това е съвсем реална възможност, което ще бъде огромен проблем за всички икономики. В България обаче имаме бих казал един инструмент, тъй като сме транзитна държава, а Русия със сигурност държи да доставя своя газ на Сърбия.

 – И все пак, заради изговореното от страна на правителството по адрес на Русия, можем ли все още да водим преговори с „Газпром“?

– Преговори могат да се водят винаги, според мен. Това важи и за самия конфликт в Украйна. Аз не приемам тези подход, че войната е нормално състояние и изходът й трябва да се реши на бойното поле с допълнително осигуряване на оръжие за Украйна. Но това не е изходът от тази криза. Колкото по-рано започнат преговорите, толкова по-добре. Освен че това е война между два братски народа, тази война създава човешки трагедии и който казва, че конфликтът трябва да се реши на бойното поле, да ходи да се бие, ако смята, че е толкова лесно.

 – Според социологическите проучвания на предстоящите избори БСП отново ще загуби електорат. Факт е, че през 2017 г. на парламентарните избори БСП имаше 955 490 гласа и 80 депутати. На изборите през април 2021 г. те бяха 480 146, на следващите през юли намаляха на 365 695, а на последните избори на 14 ноември миналата година се стопиха на 267 817 и респективно 26 депутати в НС. Кои грешки, направени от ръководството, бихте откроили?

– Много пъти съм ги посочвал, предупреждавал съм. Има няколко фундаментални причини за тези слаби, трагични резултати за БСП. Защото фактически БСП се превръща в пета политическа сила, а от 1990 г. БСП е била първа или втора. А в момента изпадаме на 5-а позиция, съпоставимо с ИТН и ДБ. Има няколко основополагащи причини за това.

Първо, БСП до преди няколко години беше най-демократичната партия. В нея имаше място за различни мнения, водеха се спорове, понякога ожесточени, но се стигаше в крайна сметка до консолидиране. За всеки имаше място в БСП. През последните години се търси врагът с партиен билет, отлюспване, изключване, заклеймяване на хора, ликвидиране на авторитети и поставяне на послушници. Това е едната причина и хората го виждат отвътре и отвън.

Другата причина е, че БСП беше хвърлена от ръководството й в нишата на консервативно-традиционалистките патриотарски партии, да се състезаваме с ВМРО, Атака, „Възраждане“ и др. По маса параметри няма много различие между нас и тях. Само че оригиналът винаги е бил по-добър от копието. А БСП е печелила най-силните си резултати, когато консолидираме цялото ляво пространство около себе си и успяваме да пробием към центъра. Когато сме успявали да съчетаем тези два елемента, сме постигали най-добрите резултати. Най-силният резултат беше през 2005 г., по мое време, с 1 130 000 получени гласа на парламентарни избори, после 2013 г. и 2017 г. около 950 000. И след това започнаха пропаданията, вследствие на политическата линия на сегашното ръководство.

 – Какво бихте препоръчали на БСП, за да остане сред водещите парламентарни участници?

– Когато се възприемаш като присъдружна партия, като към ПП в случая, няма как да постигнеш зашеметяващи резултати. А пред БСП има много сериозна опасност на предстоящите поредни избори. Очертава се на единия полюс да бъде ПП, на другия – ГЕРБ. На всеки избор има два основни полюса. Всичко останало и пълнеж.

 – И къде ще е БСП?

– Това е въпросът. Ако това се получи като сценарий на изборите, БСП ще пропадне и ще има слаб резултат. А дали ще успее да се представи като един от полюсите? Много трудно, предвид резултатите от тези 6 месеца в управлението и начина, по който се възприема – да бъде партньор на всяка цена, с риск да загуби собствената си идентичност, собствената си физиономия. Което е абсурдно в момента – всички хора искат социална защита, искат работеща икономика, искат да видят конкретни мерки за излизане от кризата. Ако БСП излезе с конкретен икономически план как ще помогне на бизнеса, на предприятията да оцелеят през следващата една година, наред със социален пакет за бедните, тогава има шансове. На ако се възприеме като готов партньор на ПП и ДБ – подчертано дясни партии, ще загуби още от резултатите си от последните избори.

 – Вчера Корнелия Нинова направи анонс, че БСП ще излезе със същата програма, която парламентът отказа да гласува.

– Но тази програма на кого е, на БСП ли е, или е съвместно дело с ДБ и ПП. Не можеш да бъдеш убедителен, когато предлагаш за министър-председател същия човек, който спря доставките на „Газпром“, а казваш – ние сме за продължаване на договора. Червените линии трябва да си останат червени линии, а не да ги местиш както ти хрумне.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА