Септемврийското небе над Чирпан събра душите на Едит Пиаф и Никола Манев

21
Голямата българска актриса Татяна Лолова получи специален дар от фондация "Никола Манев" за цялостната си артистична кариера, картина, рисувана от Манев преди 6 години в Чирпан. Тя бе връчена от брата на живописеца Добромир Манев, който преди години си партнирал на сцената с Лолова

Голямата актриса Татяна Лолова получи картина от фонда на фондация „Никола Манев“

Душите на певицата Едит Пиаф и живописеца Никола Манев символично се сляха в звездното септемврийско небе над Чирпан под звуците на емблематичната за Врабчето на Париж песен „Не съжалявам за нищо“, под благосклонния поглед на неостаряващата актриса Татяна Лолова късно вечерта на 12 септември пред близо 300 души, пристигнали, за да участват в юбилейното, 20-о издание на фестивала „Обичам те, Чирпане!“.

Думите-признание: „Не, не съжалявам. Не съжалявам за нищо.
Ни за доброто, дето ми сториха, нито за злото.
Всичко това ми е еднакво безразлично.
Не, не съжалявам. Не съжалявам за нищо.

Всичко е платено, изчистено, забравено, не ми пука за миналото….“, изпети от сопраното Илина Михайлова, накараха публиката край символичната ограда, разделяща и събираща дворовете на галерия „Никола Манев“ и къща-музей „Яворов“, да стане на крака и да се загледа в звездите. Откъдето като че ли иронично се усмихваше отлетелият преди две години Пленник на светлината, издъхнал на метри от статуята на любимата си певица в Париж, на площадчето с нейното име.

Специалната гостенка на юбилейния фест Татяна Лолова не скри внезапно бликналата сълза в очите си и призна, че всъщност съжалява за четирите си отказа да присъства на предните прояви през годините.

Така се случвало, че винаги била заета в дните, които Никола Манев й предлагал. А се знаели от десетилетия, от времето, когато по-малкият му брат Добромир Манев я е носел на ръце по сцената в столичен театър.

Реставрираната възрожденска къща, където е галерия „Никола Манев“, вече е притежание на чирпанлии, тя бе дарена по негов завет от дъщеря му Сара и сина Александър преди две седмици

„Добромир беше една артистична магия, а брат му Никола – вълшебник на четката“, върна лентата назад във времето Лолова, която на финала на вечерта си тръгна със специален подарък, картина на Никола Манев, рисувана преди 6 лета при поредното му завръщане в Чирпан.

С картина на живописеца си тръгна и пловдивската дизайнерка Марина Францети, която през есента на 2011-а година на същото място представи 7 свои рокли с щампи по мотиви от платната на художника. Нейното номерче беше изтеглено от Татяна Лолова в традиционната томбола.

Галерия „Манев“ вече е притежание на община Чирпан, това стана преди броени седмици и по този начин синът му Александър и дъщеря му Сара изпълниха завещаното от баща му. „Благодарим им от името на чирпанлии. Ще направим така, че подарената от Манев възрожденска къща да продължи да бъде притегателен център за жителите и гостите на града ни…“, сподели пред множеството зам.-кметът Марияна Кривошапкова, а в специално видеопослание от Нидерландия Александър Манев припомни, че баща му винаги е възприемал града на Яворов като свое рождено място и през десетилетията не спирал да повтаря, че един ден иска точно тук да бъде гробът му. В галерията днес има близо 50 платна на живописеца, които ще бъдат сърцето на постоянната експозиция редом с уникалните планински кристали, донесени от Южна Америка със съдействието на художника и дарени от събиралия ги през целия си живот емигрант Илия Делев.

„Рисуваното от Кольо е за вас и за внуците ви, за всички, които тепърва ще се родят… Пазете го, за да я има България!“, видимо развълнуван сподели Добромир Манев, който преди години прие да стане зам.-шеф на новоучредената фондация „Никола Манев“ заедно с приятеля му, известния юрист и общественик от Пазарджик Хари Хараламбиев.

От фондацията направиха още един благотворителен жест: дариха събраната от томболата на фестивала сума от малко над 300 лв. за откупуване къщата на големия художник Георги Данчов-Зографина, която по силата на реституционните закони преди 27 години е преминала в частни ръце и днес е превърната в кръчма само на метри от паметниците на Зографина и Дякон Левски в Чирпан.

По думите на кмета Ивайло Крачолов преговорите със собствениците на култовия не само за чирпанлии имот са в напреднала фаза и имало реална възможност да бъдат финализирани до броени месеци. За това и от Общината се решили да потърсят финансова подкрепа от жителите. След закупуването на къщата там ще бъде подредена част от колекцията на галерия „Георги Данчов-Зографина“, която от много време е настанена в повече от неподходяща сграда, уточни директорът на културния институт, художникът Владимир Кондарев.

Сред гостите на юбилейния фестивал беше и журналистът Исак Гозес, който представи родилия се след смъртта на Никола Манев биографичен роман „Живея в светлина“.

Любимата на Никола Манев „Besame mucho“ прозвуча на финала на фестивала в Чирпан в изпълнение на звездния дует Ивелина Михайлова и Деян Вачков

В памет на Пленника на светлината на финала на вечерта прозвуча и една от любимите му песни „Bеsame mucho“ в изпълнение на оперния дует от Варна, сопраното Ивелина Михайлова и съпругът й, басът Деян Вачков. Певците си припомниха, че Никола Манев при срещите им тихичко припявал, а преди години дори я е пял в тандем с Йорданка Христова, с която го свързвало стародавно приятелство.

Христо ХРИСТОВ