Село Долно Сахране почете дякон Левски и поп Слави Неделчев

111
Паметна плоча за Дякон Левски и поп Слави Неделчев поставиха жителите на павелбанското село Долно Сахране

Местните жители поставиха паметна плоча на мястото, където преди 150 години е създаден таен революционен комитет

Паметна плоча с ликовете на Апостола на Свободата Васил Левски и поп Слави Неделчев поставиха недалеко от центъра на павелбанското село Долно Сахране местните жители, за да увековечат спомен отпреди 150 години, когато там е създаден таен революционен комитет за освобождението на България. Средствата за изработването й са били събирани в продължение на няколко месеца, коментира кметът Христо Калчев. Мраморната плоча е монтирана върху оградата на двора, където някога се е намирала църковната камбанария. Сред дарителите били и далечни наследници на отец Стоян, наричан от турците Карапапаз заради буйния си нрав и носенето на пищови под расото, дори когато служел в храма.

Местните летописци разказват, че Васил Левски е идвал в Долно Сахране по покана на отеца през февруари 1869 г., а през май бил създаден и комитетът, предвождан от свещеника.

Отец Слави Неделчев умира на 77-годишна възраст през 1901 г. Негово дело е възстановяването на опожарената през Руско-турската освободителна война черква и изграждането на читалище. Години след смъртта му костите му били препогребани в черковния двор, там била сложена и плоча, която през десетилетията се затрила.

Христо ПЕТРОВ