Села от Старозагорско – в готовност за нов протест срещу кариера за варовик и доломит

206
Протестът през август т.г., в който се включиха жителите на 11 села

Селата Братя Кунчеви, Оряховица и Едрево са готови за нови протести и гражданско неподчинение. Причината за това е възможността за издаването на ново разрешително за строеж на кариера за варовик и доломит в местността Кереч Търла, разположена в землището на трите населени места. Това разкри кметът на старозагорското село Братя Кунчеви Георги Георгиев. Той подчерта, че евентуални техни действия ще бъдат подкрепени от още близо 8 населени места, разположени в близост. Искането на недоволните е до стартиране на проекта за нова кариера да не се стига. По думите на Георги Георгиев добивът на варовик и доломит ще постави в сериозен екологичен риск трите села. „Ако някой пренебрегне нашите искания, ние ще поемем по пътя на гражданското неподчинение. Няма да допуснем тази кариера. С всички сили ще защитим прекрасната гора в сърцето на Сърнена Средна гора, която е предвидена да бъде изсечена. Там има популация на червената мравка, която е защитена, има и вековни дървета. Преди всичко обаче изграждането на тази кариера ще остави без питейна вода селата в района“, отбеляза Георгиев.

Припомняме, че в края на август жители на общо 11 села се включиха в протеста срещу проекта за добив на варовик и доломит, при който се стигна и до блокиране на важна транспортна артерия. Още тогава недоволните подчертаха, че при изготвянето на ОВОС са допуснати съществени пропуски. Сред тях е наличието на съществуваща в землището на село Братя Кунчеви кариера за добив на инертни материали. Още тогава кметът Георги Георгиев отбеляза, че два подобни обекта не могат по закон да съществуват на подобно близко разстояние един от друг. Наред с това протестиращите изразиха притеснение, че с работата си кариерата ще доведе до обезводняване на населените места.

Както медията ни вече съобщи, Министерството на енергетиката е предоставило на пловдивското дружество „АС Стоунс“ ООД концесия за 25 години за изграждане на кариера за добив на варовик и доломит. Още преди 4 г. заради вълна от обществено недоволство реализацията на концесионния договор бе спряна. Срокът за ОВОС изтече на 14 декември. Евентуалното рестартиране на проекта минава задължително през ново обследване и процедури на разрешителни. Хората от селата обаче са категорични, че няма да позволят да се стигне до изграждане на кариерата. По казуса Община Стара Загора и Държавно горско стопанство – Стара Загора, са дали свое отрицателно становище, което обаче не е било взето под внимание преди повече от 4 години. С темата се ангажира старозагорският народен представител Радостин Танев, който дори проведе среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов. „Няма никакво съмнение, че по ОВОС са допуснати много грешки. Затова смятам, че при повторен анализ ще стане видно, че подобна кариера в района не може да има. Благодарен съм на медиите, че се ангажираха с този случай, както и народният представител Радостин Танев, който проведе и няколко срещи с отговорните министри. Вярвам, че все пак с живота и здравето на хората, и с българската природа компромис няма да бъде направен“, подчерта Георги Георгиев.

Живко ИВАНОВ