Сезонът за борба с градушките в Старозагорско приключи с 894 декара пострадали площи

70

В Старозагорска област официално бе даден край на тазгодишния противоградов сезон. Стопаните в региона вече прибраха своята продукция по складовете, в момента е в ход и подготовка за следващата стопанска година. Все още на определени места по полето могат да бъдат открити памук и някои по-късни сортове грозде, които обаче се очаква да бъдат прибрани до средата на месеца. След рекордната на бури и активни въздействия 2018 година настоящата се отличава с далеч по-спокойна обстановка. Това обясни директорът на Регионална дирекция „Борба с градушките“ – Стара Загора, Диана Иванова. В средния по сила сезон от 27-те площадки под контрола на полигона в старозагорското село Петрово са били проведени общо 27 активни въздействия, при които са изстреляни малко над 1 800 противоградови ракети за периода от края на месец април до началото на октомври. За същия времеви период през 2018 г. регионалната служба е провела 43 активности, при които са били изстреляни над 2 800 ракети за разбиване на буреносни облаци. Последното активно въздействие в Старозагорски регион е проведено на 4 октомври, когато през страната премина активен фронт, който беляза края на последните топли дни.

Въпреки усилията на всички служители в териториалното поделение на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ и тази година в Старозагорско е отчетено градобитие върху земеделските площи. От около близо 2 млн. декара обработваема земя, намираща се под защитата на полигона в село Петрово, в малко над 890 са отчетени поражения. Най-тежък за всички служители на дирекцията в областта се оказва последния ден на месец май, когато невиждана буря нанася сериозни щети на земеделските производители в старозагорските села Змейово, Колена, Хрищени и Ракитница.

В началото на тазгодишния активен сезон Старозагорската регионална дирекция прибави към 25-те си площадки две нови, с които бе обезпечена защитата на земеделските култури в района на Раднево и Гълъбово. Още с началото на сезона бяха открити и обособените нови Регионални дирекции в павелбанското село Тъжа и Хасково. По този начин бе подобрена противоградовата инфраструктура в Южна България. Тазгодишният сезон бе първият в борбата с градушките, при който всяка една активна клетка се обработва непрестанно при преминаването й от Стара планина до северните склонове на Родопите. „Всичко това е в полза на стопаните и тяхното производство“, подчерта Диана Иванова.

Живко ИВАНОВ