Сезонни и общи работници, завърнали се от чужбина, донесли COVID-19 в Старозагорско

142
Проф. д-р Йовчо Йовчев, изп. директор на УМБАЛ "Киркович" - единствената болница в Старозагорска област, която до сега е приемала и лекувала пациенти с коронавирус

Какво беше пропуснато в началото на извънредното положение?
Защо в Старозагорска област има сравнително малък брой заразени? Очаква ли се втора вълна на коронавирус в региона?
Каква е разликата между PCR тестовете, извършени в държавна и частна лаборатория?

Отговорите четете в интервюто на медията ни с изп. директор на Университетската болница в Стара Загора проф. д-р Йовчо Йовчев:

– Проф. Йовчев, на 25 март беше установен първият пациент с коронавирус в Старозагорска област. Каква е равносметката два месеца по-късно, кой донесе заразата в областта?

– Като изходим от огнището в гурковското село Паничерево, където беше най-голямата заболеваемост, регистрирана на територията на Старозагорска област, определено мога да кажа, че коронавирусът беше принесен в региона от хора, работили в чужбина – от сезонни и общи работници, завърнали се у нас.

– Ако може да върнем времето назад, какво не трябваше да се случи?

– Не искам да влизам в хора на тези, които постоянно дават препоръки. Но смятам, че в условията на епидемична обстановка и повишена честота за риск от заболяване хората, които се завръщат от чужбина, трябва да бъдат изследвани и карантинирани, преди да стигнат до родните си места. Ако резултатите от два поредни теста са отрицателни, могат да се приберат по родните си места. Ако обаче единият от тестовете е положителен, пациентът трябва да остане под карантина, дори и при липса на каквато и да е клиника.

– Да, но веднага всевъзможни НПО-та и фейсбукари щяха да реагират, че това е нарушение на човешките права.

– Не е нарушение на човешките права. Аз например също искам никой да не нарушава моите човешки права и да ми създава риск от зараза. Завърналият се от чужбина има права да се пази, да бъде адекватен, да спазва хигиенни изисквания, но от друга страна аз имам права да изисквам да бъда здрав, след като спазвам всички противоепидемични мерки.

– От началото на пандемията в България Старозагорска област се очерта със сравнително малък брой заразени от коронавирус. Като лекар как си обяснявате този факт?

– Органите на реда заедно с Областния оперативен щаб, областния управител, кмета на Стара Загора и кметовете на общини в областта успяха да въведат своевременно противоепидемични мерки. Това доведе до намаление на риска от възникване на заболявания на територията на областния град Стара Загора, съответно и в областта. Местата, където беше забелязана повишена заболеваемост или на първоначално нарастване на честотата на откритите пациенти от СOVID-19 – те бяха затворени, бяха изолирани, а това даде възможност да се предприемат допълнителни мерки вътре в тях, тоест всеки да бъде изолиран, всеки да бъде селектиран, тежко болните пациенти да бъдат хоспитализирани и навреме да започнем лечението им, а другите да останат под домашно наблюдение, за да намалим риска от разпространение на заболяването.

– Очаква ли се втора вълна от коронавирус? Много противоречиви мнения има по този въпрос?

– Към този момент се надявам и се моля на територията на област Стара Загора да няма повече болни от коронавирус. Ако някъде възникне огнище, предполагам, че ще бъдат взети съвсем навременни адекватни мерки, както първия път, за да не се допусне разпространение на заразата.

– От известно време в Стара Загора работи втора лаборатория за изследване от COVID-19 – частна, с PСR тестове. Каква е разликата между държавната в УМБАЛ „Киркович“ и частната лаборатория?

– Това, което мога да заявя, е, че лабораторията на територията на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ е единствената в Стара Загора, която има право да издава документ с подпис и печат, тъй като е сертифицирана – нейните резултати се признават от всички институции, в това число и в страните в ЕС. Това е лабораторията, на която може да се разчита за достоверност на диагностика и достоверност на получените резултати от изследванията.

Всеки може да отиде и да си плати тест в частни лаборатории. В интерес на истината в сряда попаднах на случай, в който на един гражданин от Стара Загора са му взети пари за бърз тест, след това са му взети пари за PСR тест, доколкото разбрах около 120 лева, след което е насочен към лабораторията на УМБАЛ „Киркович“, за да бъде изследван безплатно. Не може едни лаборатории да вземат пари от пациенти и след това да ги пращат в държавната болница, за да ги изследват безплатно!

– Това означава ли, че PСR тестовете в УМБАЛ „Киркович“ са безплатни?

– Всички тестове в лабораторията на УМБАЛ „Киркович“ са безплатни за пациенти от Старозагорска област, насочени за изследване от РЗИ или по преценка на пулмолози и инфекционисти.

– Каква е Вашата препоръка към гражданите, голяма част от които бяха отговорни по време на извънредното положение, а и сега по време на извънредната епидемиологична обстановка?

– Да останем бдителни по отношение на симптомите за коронавирус, отговорни по отношение на контактите си и задължително да използваме личните предпазни средства, където и когато е необходимо. За да не бъдем заразени нито ние, нито близките ни!

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА