Седмокласниците в Старозагорско – с по-ниски резултати от средните за страната и от… миналогодишните

138
Седмокласниците от ППМГ "Гео Милев" - Стара Загора, са постигнали най-висок резултат на двата изпита в областта

44.73 точки средно са изкарали на Националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) седмокласниците в Старозагорска област. Това показват обобщените данни на Регионалното управление по образование – Стара Загора. Резултатът е по-нисък от средния за страната – 51.06 точки, който беше обявен миналата седмица от министъра на образованието Красимир Вълчев. Той е по-нисък и от миналогодишния, когато по БЕЛ кандидат-гимназистите от Старозагорско са изкарали 50.09 точки.

36.33 точки средно са изкарали учениците у нас по математика, а за областта резултатът е 32.10 точки. Статистиката красноречиво говори, че през тази година седмокласниците в Старозагорска област са се представили под средното ниво за страната и на двата изпита. Според своеобразната класация по области кандидат-гимназистите от Старозагорска област заемат 20-а позиция по БЕЛ, а по математиката – 13 позиция.

От данните на РУО – Стара Загора, става ясно, че най-висок успех и по двата предмета са постигнали седмокласниците от старозагорската ППМГ „Гео Милев“ – 81.60 точки средно по БЕЛ и 81.82 точки по математика. След тях са учениците на друга Професионална природоматематическа гимназия – „Никола Обрешков“ от Казанлък – 77.72 точки от изпита по БЕЛ и 71 точки по математика. Най-ниски са резултатите на учениците от училищата в селата Оризово, Тъжа, Ръжена, Паничерево, Калояновец и др.

Старозагорска област може да се похвали с ученик, получил максимален брой точки от изпита по БЕЛ. Това е Теодора Желязкова – ученичка в ППМГ „Гео Милев“, която е една от осемте в страната с пълна отлична оценка по предмета.

Десет са максималните резултати на ученици от Старозагорска област по математика. По данни на МОН при този изпит броят на пълните шестици в страната е далеч по-голям – 349.

От 3 юли е в ход процедурата по подаване на заявления за приема и класирането в гимназиите, която ще продължи до 7 юли включително. Учениците могат да кандидатстват за прием в неограничен брой училища както онлайн, така и на място в „училища-гнезда“. Обявяването на списъците с приетите ученици в гимназиите от първия етап на класирането е до 13 юли.

Живко ИВАНОВ