Седем месеца отсрочка за новите касови апарати

85
Участниците в срещата с премиера Борисов във вторник

Предстоят промени по същество в Наредба Н-18, съобщиха от БСК

Срокът за въвеждане на новите изисквания на Наредба Н-18 за касовите апарати се удължава със 7 месеца и вместо 31 март, ще бъде 30 септември т.г. Дотогава експерти на Министерството на финансите, НАП и браншовите организации, членуващи в Българска стопанска камара (БСК), ще подготвят промени в някои текстове от Наредбата, които възпрепятстват възможността тя да бъде приложена поради неясноти в дефинициите и поради противоречие с българското и европейското законодателство, както и със спецификата на отделни бизнес процеси. За това се договориха на среща днес министър-председателят Бойко Борисов и председателят на БСК Радосвет Радев. В нея са участвали още министърът на финансите Владислав Горанов, изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова, председателят на Международната данъчна асоциация адв. Валентин Савов и др., съобщиха за медията ни от пресцентъра на БСК.

По време на срещата представителите на бизнеса са поставили на вниманието на премиера Борисов основните проблеми, свързани с прилагането на Наредбата, като са посочили и конкретни примери. В хода на разговора е било изтъкнато, че българският бизнес подкрепя всички мерки, насочени към изсветляване на икономиката и гарантиране на прозрачна и конкурентна бизнес среда, но не трябва да се създава прекомерна административна и финансова тежест за отговорния светъл бизнес, както и той да бъде поставян в условия на невъзможност за прилагане на изискванията. Представителите на БСК са изразили позиция, че трябва да се търси баланс между мерките за изсветляване на оборотите и опасността от спад на реалните обороти, вследствие на прекомерни, неизпълними регулации.

В хода на разговора премиерът Борисов е предложил паралелно на разговорите по промяна на Наредбата да стартира работата между МФ, НАП и БСК за въвеждане на модерна, съвременна система за електронни фискални бележки като алтернатива на касовите апарати. Той е настоял периодично (през 10 – 15 дни) да се провеждат срещи с негово участие, на които да се отчита напредъкът по промените в Наредбата, като се търсят решения на спорните (между МФ, НАП и бизнеса) въпроси.

„Съгласихме се, че безкрайност в старта на тази Наредба не може да има. Добре свършената работа ще бъде в тези месеци до влизане на Наредбата да се постараем да я направим разбираема и приложима, и да покажем, че България е едно добро място за правене на бизнес“, коментира председателят на БСК Радосвет Радев.

От БСК припомнят, че до срещата във вторник се стигна, след като в продължение на повече от година представителите на бизнеса активно са алармирали отговорните институции за необходимостта от прецизиране на текстовете в Наредба Н-18, така че от нейното приложение да не пострада почтеният бизнес, но аргументите им не са били чути. „Намесата на министър-председателя дава оптимизъм, че проблемите могат и ще бъдат преодолени в диалог и при отчитане на интересите и на фиска, и на бизнеса“, споделиха от БСК.

Експертните екипи на браншовите организации, обединени от БСК, стартират още днес подготовката на конкретните нормативни текстове, които следва да бъдат променени. Очаква се най-късно до края на следващата седмица обобщен материал да бъде предоставен на вниманието на МФ/НАП, с копие до министър-председателя, и да стартират ефективни преговори за отразяване на промените. В случай че в идните месеци аргументите и предложенията на бизнеса отново не бъдат чути, остава възможността за сезиране на компетентните институции, включително Европейска комисия, Върховен административен съд и др., уточняват от БСК.

(СН)