Седемгодишно старозагорче е със златен медал от квалификацията на World Mathematics Invitational

186

Вече станаха известни имената на медалистите от проведената в края на април квалификация за България за тайванската олимпиада по математика WMI. Дванадесет от тях са от Стара Загора, съобщи днес организаторът на азиатските олимпиади по математика Любомир Любенов. Със златен медал е седемгодишният Стефан Рибарски, сребърни медали спечелиха Дария Узунова, Ева Маркова, Алекс Бинев, Боян Сливков, а бронзови – Дария Миткова, Андон Христов, Ема Маркова, Павел Хероут, София Русева, Йоан Михайлов и Радослав Балкански.

Финалът на олимпиадата е предвиден за 16 юли 2022 г.

Любомир Любенов съобщи още, че от Стара Загора се излъчиха още 125 финалисти, участвали на 15 май в полуфинала на турнира „Математика без граници“. В него са се състезавали общо 844 ученици от 1 до 12 клас от 112 училища и образователни центрове от цялата страна. Те са решавали 20 задачи за 60 минути.

Ученици от Бургас, Варна, Габрово, Горна Оряховица, Добрич, Дупница, Кюстендил, Плевен, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора, Троян и Шумен са получили право на участие във финала заедно с още 900 деца, определени от училищата според резултатите им в трите дистанционни кръга и златните медалисти от Несебър 2021 г.

Финалът на турнира ще се проведе от 1 до 5 юли в Несебър.

В спор за купите и медалите ще участват ученици от България, Естония, Казахстан, Сърбия, Черна гора, Румъния, Турция, Украйна и Узбекистан, излъчени измежду 18 000 участници.

В математическата розова градина на Несебър ще бъдат засадени рози от още три страни, които ще участват във финала – Естония, Сърбия и Черна гора.

(СН)