СДС ще има нов лидер през лятото

144

Националният съвет на СДС, който заседава в събота в София, взе решение партията да проведе на 7 юли отчетно-изборна конференция, на която трябва да бъде избран нов лидер. Съботното заседание на сините бе първото след злополучния Национален съвет на 17 април, при който се стигна до ръкопашна саморазправа, закани и обиди между поддръжниците на досегашния лидер Божидар Лукарски и опозицията в лицето на кмета на Карлово Емил Кабаиванов и ексдепутата Румен Христов.

Бившият министър на икономиката в кабинета „Борисов 2“ Лукарски обяви след заседанието на ръководния орган, че времето му начело на СДС е свършило и в началото на предстоящата на 7 юли конференция ще подаде официално своята оставка, без след това да влиза в надпреварата за председателския пост. Лукарски отбеляза, че формацията се нуждае от освежаване и затова е необходимо делегатите да изберат ново лице. Той все пак изрази надежди, че независимо от избора партията ще продължи своята дясно-патриотична посока на развитие.

Решението за провеждането на извънредна национална конференция е било подкрепено от двете враждуващи групи в Националния съвет. По време на заседанието е гласувано още и възстановяване на правата на 6-те областни организации на формацията, които бяха изключени в нарушение на устава на партията. Присъстващите са гласували още и оставката на главния секретар Филип Кирев.

„Въпреки първоначалните очаквания за разкол с колегите все пак седнахме заедно и решихме да проведем нова национална конференция, в чието начало Божидар Лукарски ще подаде оставка. В това решение аз лично виждам нова надежда за партията“, заяви за медията ни Николай Александров – председател на Областния съвет на СДС – Стара Загора. Той призна, че въпреки съботното решение страстите в партията не са стихнали и неформално в нея има две групи. „Това е нещо напълно нормално, съществено важното в момента е, че всички гледаме в посока на доброто на СДС“, обобщи Николай Александров.

Към настоящия момент няма никаква яснота за евентуални кандидатури, които ще влязат в надпревара за председателския пост в СДС на предстоящата през юли конференция.

Живко ИВАНОВ