СДС – заедно с ГЕРБ на местните избори

329

Синята партия има опции и за отделни коалиции по места, но категорично без БСП и ДПС

Съюзът на демократичните сили ще се яви заедно с ГЕРБ на местните избори тази есен. Това разкри пред медията ни областният председател на синята партия Николай Александров. Той посочи, че Националният съвет на СДС е взел решение основният партньор на „сините“ да бъде управляващата партия ГЕРБ. Александров направи уговорката, че местните ръководства на СДС все пак имат свободата да преговарят и с други формации, с изключение на БСП и ДПС.

„Разговорите в 11-те общини на област Стара Загора вървят нормално. Надявам се те да приключат в началото на септември. На 90% е сигурно, че в големите общини като Стара Загора, Казанлък, Чирпан ще бъдем в обща листа за общински съветници с ГЕРБ. Разбира се, това показва, че оценката ни за кметове като Живко Тодоров и Галина Стоянова е положителна и ние ще ги подкрепим за следващ мандат“, коментира Александров.

По отношение на коалицията „Демократична България“ областният лидер на СДС заяви, че сините имат добри отношения с ДСБ като самостоятелна партия, но като цяло СДС не е получавал покана да се включи в общата коалиция с „Да, България“ и „Зелените“. Той припомни, че на отминалите евроизбори „Демократична България“ не е протегнала ръка към СДС, което в крайна сметка доведе до участието на Съюза в листата на ГЕРБ и влизането на Александър Йорданов в Европейския парламент.

Николай Александров съобщи още, че на места в някои общини са възможни общи действия с партии като НФСБ и ВМРО, но все още всичко е в процес на разговори. По думите му в началото на следващия месец ще има окончателна яснота в какви формати ще се яви СДС на местния вот на 27 октомври.

Десислав ТЕНЕВ