Свикват спешно Браншови съвет заради „Мини Марица-изток“

66
Участниците в срещата с министър-председателя Бойко Борисов, на която беше решено да бъде свикан спешно Браншовият съвет за тристранно сътрудничество

„Да бъде свикан спешно Браншовият съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката с участието на национално представителните синдикати „КТ „Подкрепа“ и „КНСБ“. За това се договорихме на среща с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и представители на синдикатите на „Мини Марица-изток“.

Това обяви във Фейсбук профила си министър-председатeлят Бойко Борисов.

Браншовият съвет ще се проведе на 8 септември (вторник) от 11 часа в сградата на Министерството на енергетиката.

В срещата с премиера Борисов са участвали още министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и представители на синдикатите на „Мини Марица-изток“.

Медията ни припомня, че в средата на август синдикалните председатели на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ ЕАД настояха за среща с Борисов с мотива, че заради неяснотите около Зелената сделка на ЕС държавното въгледобивно дружество затъва финансово.

Очаква се на Браншовия съвет да бъдат обсъдени перспективите за решаване на отворените въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица изток“ и въгледобивното дружество.

Още повече че през септември в Европейския парламент започва „наливането на основите“ на Зелената сделка, чийто старт ще бъде даден на първите заседания на парламентарните комисии и политически групи с обсъждането и гласуването на Закон за климата на ЕС.

Йовка ВЕЛИКОВА