Светослав Малинов е излъчен за водач на евролистата от ДСБ

135

„Важно е да консолидираме демократичната общност“, коментира пред медията ни ген. Атанас Атанасов

Листата с кандидати за европейските избори на „Демократична България“ ще бъде ясна до края на месец февруари. В момента партиите в коалицията провеждат вътрешни номинации, обсъждания и гласувания на политическите фигури, които ще се борят за доверието на българските граждани. „Като част от коалицията, която създадохме на 12-и април миналата година, ДСБ излъчи своята водеща номинация за европейски депутат. Това е кандидатурата на Светослав Малинов, който за нас е успешен политик, доказал, че може и знае как да брани интересите на България“. Това заяви за „Старозагорски новини“ председателят на Демократи за силна България ген. Атанас Атанасов. По думите му „Демократична България“ се готви изключително сериозно за предстоящите европейски избори. Ген. Атанасов акцентира, че предстоящият вот е особено важен, тъй като според него с избраниците, които България ще изпрати в ЕП, ще дадем определен сигнал на своите партньори. „Големият въпрос, на който предстои да получим отговор, е има ли промяна във вътрешнополитическите нагласи на българското общество“, коментира Атанасов.

Основната цел на кандидатите на коалиция „Демократична България“ ще бъде да защитават българския национален интерес пред европейските институции, обяви съпредседателят на дясното обединение. Той подчерта, че в рамките на следващите 5 г. страната ни трябва да се превърне в сериозен и отговорен член на европейската общност. За целта според лидера на ДСБ България трябва да преодолее изолацията от недопускането си в „Шенген“ и да се присъедини към еврозоната.

Ключова в предизборната програма на „Демократична България“ ще бъде темата, касаеща българската енергетика и по-специално въгледобивът. Ген. Атанасов подчерта, че топлоцентралите в Маришкия басейн са изключително важни за страната ни и тезите, че те трябва да бъдат затворени, са абсурдни. „Действащите мощности трябва да бъдат модернизирани и да бъдат експлоатирани до изчерпване на техните ресурси. Не бива да има никакви рискове за основните енергийни източници на България, каквито са тези в Маришкия басейн“, уточни Атанас Атанасов.

За предстоящия европейски вот от „Демократична България“ си поставят за цел да консолидират дясната общност в страната. За целта се водят разговори с други политически сили, които да подкрепят листата на дясното обединение. По повод коалиционната политика и разговорите с формации от десния спектър ген. Атанас Атанасов отбеляза, че темата няма да бъде коментирана, тъй като по думите му е стратегически неправилно „кухнята да бъде изнасяна на балкона“. „Важното за българските граждани не е кой с кого, а как, как ще бъде защитен националният ни интерес пред европейските институции. Демократичната общност трябва да лекува рани от миналото и затова е нужна консолидация, а не говорене по темата в публичното пространство.“

Той определи като проява на лицемерие участието на определени политически сили в предстоящите избори за места в Европейския парламент. Повод за оценката на лидера на ДСБ са публичните заявки, призиви и желание на някои от формациите страната ни да се преориентира към участие в т.нар. Евразийски съюз.

Живко ИВАНОВ