Светослав Малинов: ЕК потвърди, че АЕЦ „Белене“ е отдавна мъртъв проект

158
Доц. Светослав Малинов

Така коментира позицията на Брюксел завеждащият катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш български евродепутат Светослав Малинов. Пред медията ни той изрази притеснение, че новата процедура по избор на изпълнител на проекта може да доведе до нови съдебни дела и излишни високи разходи за страната ни. Малинов бе категоричен в прогнозата си, че атомна централа на площадката на „Белене“ няма да бъде изградена.

– Доц. Малинов, в интервю за „Старозагорски новини“ през ноември 2018 г. заявихте, че за повторното стартиране на проекта „Белене“ България трябва да получи нова нотификация от страна на ЕК. Коментарът Ви тогава получи обратна реакция от страна на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която обясни, че подобно одобрение не е необходимо. След като стана известно, че руската „Росатом“, френската компания „Фраматом“ и американската „Дженерал електрикс“ се обединиха в консорциум и ще участват с обща оферта в процедурата, обявена от българското правителство и НЕК за строителството на АЕЦ „Белене“, но миналата седмица ЕК обяви, че проектът трябва да премине през ново лицензиране. На какво отдавате това разминаване в позициите между българската страна и европейските институции?

– Тази реакция на правителството и лично на министъра на енергетиката Теменужка Петкова има само две възможни обяснения. Едното е директна лъжа и подвеждане на публиката, на гражданите и инвеститорите. Второто е тотална некомпетентност в разбирането на смисъла на онова, което още преди 2 години ЕК заяви. Аз нямам никакво друго трето обяснение. Дали Теменужка Петкова е наясно със съдбата на този проект аз не се наемам да кажа, защото в това правителство не можем да бъдем сигурни чия воля точно изразяват министрите. Най-важната новина от позицията, обявена от ЕК, е, че няма да има АЕЦ „Белене“. Противниците на проекта, сред които съм и аз самият, можем да бъдем спокойни, че той няма да бъде реализиран. Основа за моята прогноза са новите изисквания към такъв тип проекти след 2011 г. и случилото се във Фукушима. Много пари обаче ще бъдат източени в опит за нови експертизи и дебати, да не говорим за евентуални неустойки, които могат да се получат от цялото това протакане и заблудата, която се прави с публиката и инвеститорите по отношение на твърдението, че не е необходим нов лиценз.

– Въпреки позицията на ЕК Теменужка Петкова продължава да твърди, че подобно одобрение не е необходимо. Тя дори обяви в публичното пространство, че страната ни ще запознае европейските си партньори с това, че настоящият проект всъщност е старият. Ще промени ли това позицията на Брюксел?

– Категорично не. Тук идва и парадоксът. Няма как Теменужка Петкова да не знае, че това, което говори, е лъжа. Не е възможно да си енергиен министър и да не си наясно с това. Искам ясно да обясня откъде идва недоразумението. Срещу твърдението на Петкова ЕК ясно посочва, че по силата на член 41 от Договора за „Евратом“ това представлява нов проект. Той тепърва трябва да премине през всички възможни оценки, включително и ОВОС. Нека обясним това внимателно. В един момент, дори проектът ви да е стар, ако не сте изпълнили намеренията си, всички документи стават невалидни. Тогава се влиза обратно в процедура по одобрение на разрешителните съобразно действащото законодателство. През 2018 г. от колеги от Унгария научих, че такъв един механизъм отнема около 4 години. Най-важният момент, който ми дава основание аз да твърдя, че АЕЦ „Белене“ няма да бъде построен, е, че когато сега започне този процес на лицензиране на проекта за втора атомна централа, той ще се сблъска с новите много по-завишени критерии, които бяха въведени през 2011 г. след случая с ядрената централа във Фукушима. На тях площадката на „Белене“ не може да издържи заради своята сеизмичност. Това се знае отдавна. Не смятам, че повече по тази тема трябва да се разговаря на нивото на Теменужка Петкова. По-важното днес е да се търси отговорност, ако продължи харченето на държавни средства за процедури, консултации, становища и поддържане на площадката.

– Нека погледнем казуса и от друг ъгъл. Влиза ли намерението за изграждане на нови ядрени мощности у нас в противоречие със „Зелената сделка“, която настоящият състав на ЕК лансира?

– Обърнете внимание, че дори не споменавам възможните разминавания по тази линия или дори евентуалните нарушения на ЗОП. Аз говоря за базисното. АЕЦ „Белене“ отдавна е мъртъв като проект. Единственият въпрос е защо в момента не започне процедура по неговото закриване, което също е сложен процес. Въпроси като Вашия задават някаква перспектива, че подобен проект е възможно да бъде реализиран. Не, той ще бъде отхвърлен на фундаментално равнище – опасен за българските и европейски граждани. Няма да се стигне до това ниво, при което ще се дебатира дали „Белене“ не нарушава някои от политиките и правилата на ЕС. Той е просто опасен. Това е базисното ниво, на което той не отговаря. Още по-жалкото е, че това се е знаело включително от БКП преди 1989 г. Има запазено писмо на съветски учени, които в края на 70-те години и началото на 80-те препоръчват да не се строи в този район заради неговата сеизмичност. За съжаление, вманиачеността на комунистите по втора атомна централа води до пренебрегване на всякакви експертни препоръки. Сега обаче в ЕС никой няма да позволи да се строи.

– Доц. Малинов, в началото на разговора ни заявихте, че на практика се получава „заблуда на инвеститорите“. Каква би могла да бъде целта на тази „заблуда“?

– Умът ми не го побира. Изключително скъпи са всички експертизи, свързани с атомната енергетика. Самото кандидатстване при подобни процедури струва много средства и вложения на онези, които участват. Ако в някакъв разговор българската държава, в лицето на министър-председателя Бойко Борисов или министър Теменужка Петкова, е заявила, че няма нужда от ново лицензиране, то според мен инвеститорите са в правото си да ни съдят заради извършените разходи. Днес обаче аз не мога да разбера защо бе нужно да се лъже в тази посока, при положение че истината така или иначе щеше да излезе наяве. Вероятно са се надявали, че ако дойде нова ЕК, би могла да отхвърли позицията и становището на предишната. Очевидно обаче има пълна приемственост по отношение на „Белене“. Аз самият съм водил разговори и с по-предишния комисар Йотингер, който също беше против този проект. За мен остава загадка защо трябваше да се лъже. Единственото ми обяснение е, че вероятно целта е била да се създаде усещането в част от избирателите, че ще се строи. Това обаче е цинично. Искам само да обърна внимание, че независимо от общото настроение срещу атомната енергетика съществува много строга и сложна процедура, по която може да бъде реализиран проект за нови ядрени мощности. Упорството обаче да бъде реализиран подобен проект точно на това сеизмично място няма да доведе до абсолютно нищо. Това е изключително грешна политика, която лично ГЕРБ и премиерът Борисов определиха като такава преди десетина години. За жалост, след това се отметнаха от тази си преценка.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ