Светослав Малинов дискутира със старозагорци бъдещето на ЕС

86
Евродепутат Александър Малинов по време на срещата си със старозагорци

Повече от всякога демократичната общност у нас трябва да получи своята обединена листа с кандидати за ЕП, смята евродепутатът

Българският евродепутат от „Демократична България“ (ДСБ) Светослав Малинов проведе през уикенда среща-разговор с гражданите на Стара Загора, на която бяха дискутирани предизвикателствата пред ЕС. Във фокуса на близо двучасовата дискусия попадна темата за Брекзит и предстоящите избори за Европейски парламент. По думите на Малинов с напускането на Великобритания ЕС има възможност да засили някои свои интеграционни политики като избора на общ прокурор, обща армия, обща гранична полиция и др. „Бъдете сигурни, че нито едно от тези начинания не би било възможно с оставането на Обединеното кралство, което винаги блокираше вземането на окончателно решение по този тип въпрос“, заяви пред събралите се старозагорци Светослав Малинов. По темата за Брекзит българският представител в Европейския парламент подчерта, че нашите съграждани на Острова трябва да са в готовност да съберат всички документи за престой и работа, ако се стигне до излизане на Великобритания без споразумение. Светослав Малинов отправи предупреждение и към учащите българи на Острова, като ги призова да следят внимателно обявените такси за университети, за да не останат изненадани с по-високи такива при излизане на Обединеното кралство без споразумение. „Надявам се, че ще бъде постигнато споразумение за удължаване на срока за преговори“, коментира още Светослав Малинов.

Пред старозагорци българският евродепутат посочи, че Европейската комисия трябва да има възможност за задължителен надзор на различни сфери като Натура 2000.

По повод предстоящите избори за Европейски парламент Малинов предрече, че една от темите в предизборната кампания ще бъде влизането на страната ни в еврозоната. „През следващия мандат на Европейския парламент вероятно ще настъпят сериозни реформи и България трябва да се приближи максимално до Европа“, каза още Малинов.

По време на срещата гражданите се включиха в дискусията с различни въпроси за регионалните политики на ЕС, както и за броя на европейските депутати. Не липсваха питания и за предстоящото явяване на „Демократична България“ на евровота. Светослав Малинов, който вече бе издигнат като водещ кандидат на ДСБ, обаче се въздържа от коментар по същество, посочвайки, че повече от всякога демократичната общност в страната трябва да получи своята обединена листа с кандидати за европейски представители на България в Брюксел.

Живко ИВАНОВ