Световни медии чакат на опашка за достъп до Чинията

478
Рушащата се Чиния от 30 април е с полицейска охрана

Осигуриха въоръжена охрана на бузлуджанския монумент след четвърт век безстопанственост

След продължила повече от четвърт век разграбване и безстопанственост на монумента на връх Бузлуджа, познат най-вече като Чинията, старозагорската Областна управа осигури денонощна полицейска охрана. В съседство със стоманобетонния мастодонт на 30 април бе докаран, струващ малко над 3000 лв. павилион, в който ще се настанят униформени полицаи от РУ „Полиция“ – Казанлък, които ще дават денонощното дежурство. Осигурено е електрозахранването на изнесения пост, има и питейна вода, коментира областният управител Гергана Микова. За елзахранването е използван оцелелият през годините резервен кабел, който е бил използван за генераторите в монумента преди той да затвори врати през 1991 година, когато е бил национализиран по силата на Закона за имуществото на тоталитарните партии и организации.

Държавната охрана от монумента е била свалена преди повече от 15 години, когато е била заварена входната метална врата. Това обаче не е попречило от вътрешността да бъде отмъкнато всичко, което е можело да бъде отмъкнато, включително и медната ламарина от покривната конструкция. През последните месеци посегателствата върху обекта, който е сред 7-те най-интересни изоставени паметници на територията на някогашните соцстрани, са продължили с кражбата на соларен панел, използван за захранването на СОТ-а. Миналата седмица за пореден път с мобилен флекс е била изрязана входната врата към вътрешността на 70-метровия пилон с рубинената петолъчка. Най-вероятно това е било направено от любители на екстремни селфита, които с риск на живота се качват на най-горната площадка въпреки забраната за влизане.

Областният управител Гергана Микова и заместникът й Димитър Драчев присъстваха на монтирането на охранителната кабина

След осигуряването на полицейска охрана е разпоредено и набелязването на безопасен маршрут, който ще позволи до няколко месеца организирани групи да влизат в съоръжението, това ще става срещу съответно заплащане, коментира Микова. При нея имало вече половин дузина официални запитвания от световни медии, които настоявали да влязат в лабиринта, за да заснемат документални филми. Последното писмо било от екип на американската СNN.

През март т.г. стана ясно, че до няколко месеца едни от най-добрите европейски експерти по опазване и съхраняване на паметниците на културно-историческото наследство в Европа ще подготвят и ще предоставят на българската държава екшън-план за санирането на Чинията.

Монументът попадна сред седемте най-застрашени от рухване паметници в Европа в класацията на мрежата „Европа Ностра“, оглавявана от световния оперен певец Пласидо Доминго и института при Европейската инвестиционна банка, припомни арх. Дора Иванова, която преди три години представи свой проект за превръщането на конструкцията в действащ музей от съвременен тип.

Христо ДИМИТРОВ