Световният пица-шампион Радо Кирязов ще даде старт на Фестивала „Хляб и Вино `2018“

54
Носителят на втората световна титла Радо Кирязов

Петото издание на Фестивал „Хляб и Вино“ ще стартира точно в 12 часа на 2 декември в Зимната градина на ресторант „Орфеида“ в Парк-хотел „Стара Загора“ и ще продължи до вечерта. Старт ще даде лично световният пица-шампион Радо Кирязов, който само преди няколко дни спечели престижната титла на финала в Португалия в оспорвана битка с майстор-пицари от 10 държави, съобщиха организаторите на фестивала. Това е втората световна титла за Радо Кирязов, след като преди няколко години стана световен шампион в Рим в стил „класическа пица“. На „Хляб и Вино“ бате Радо ще приготви пица с квас в неаполитански стил за всички, които искат да я опитат. Той ще донесе в Стара Загора Световната купа по пица от Португалия `2018, така че гостите на фестивала ще могат и да се снимат с него.

Близо 15 винопроизводители от Старозагорски регион и цялата страна ще представят своите наградени вина през годината и най-добрите брандове от своето портфолио. „Домейн Менада“, например, ще представи новото си вино „Черга Фрагмент“, което все още се предлага само на местния пазар като комплимент към жителите и гостите на Стара Загора. Също за първи път в изложението ще участва самобитната ВИ „Мараш“, чиито вина идват от град Стралджа. Щандът на „Бибендум“ ще даде възможност на гостите на фестивала да вкусят вината на ВИ „Ормани“, ВИ „Чифлик ливади“, избрана серия от ВИ „Санта Сара“ и други брандове. Тук ще бъдат и гаражните вина на змейовската бутикова винарна на Николай Далаков Better Half. Почитателите на качественото вино ще открият куп интересни акценти от продукцията и на останалите участници в изложението – „Анжелус Естейт“, „Александра Естейт“, „Домейн Бояр“, „Черноморско злато Поморие“, „Братя Минкови“, „Малката звезда“, „Метро Кеш енд Кери“ и други. И този път фестивалът ще спази традицията да включи и един по-различен участник – това са дистрибуторите на известната сръбска дюлева ракия и други високоалкохолни продукти с марка Simex Original.

Майстор-пекарите от „Орфеида“ ще приготвят за посетителите вкусен и здравословен хляб

Майстор-пекарите на ресторант „Орфеида“ ще покажат изкуството си да правят различни видове вкусен и здравословен хляб, а посетителите, освен че ще могат да го дегустират, ще могат и да си купят. По традиция партньор на фестивала са майстор-готвачите от Метро Академия, водени от шеф Юри Велев. Заедно с колегите си от ресторант „Орфеида“ те ще приготвят на живо различни гозби с вино, а посетителите ще могат да ги дегустират напълно безплатно с български и вносни вина, представени от изложителите. Бъдещи готвачи от ПГОХ „Райна Княгиня“ ще представят на свой щанд приготвени кулинарни шедьоври.

Където е хлябът и виното, там е и мезето, което ще бъде представено от носителите на златен медал от тазгодишната „Месомания `2018“ – фирма „Кумир СИ“, които спечелиха престижното отличие с деликатесна кълцаница с праз.

Петото издание на Фестивал „Хляб и Вино“ вече е част от Културния календар на Община Стара Загора, с чиято подкрепа се реализира изложението. Както винаги досега в него ще има благотворителен елемент – всички събрани средства от такса вход – 5 лв. на посетител, ще бъдат дарени за лечението на болно дете. Този път средствата ще бъдат събирани в помощ на 17-годишната ученичка от Стара Загора Фани. Неин покровител и лице на фестивала ще бъде Мисис България `2016 Ива Гургуриева. Миналата година фестивалът дари от такса вход над 2000 лв. на 2 болни от детска церебрална парализа деца, а в предишното издание събра 1500 лв. за закупуването на специализирана количка за 9-годишно момче, страдащо от мускулна дистрофия. Организаторите вярват, че тази година посетителите ще са още повече и още по-щедри, когато става дума за лечението на деца в нужда.

(СН)