Световните производители на ток от въглища нямат намерение да си затварят ТЕЦ-овете

623

Това съобщи председателят на СМФ „Подкрепа“ Владимир Топалов след завръщането си от среща на Световната синдикална организация „Индустрия Глобал“ в Индия

– Г-н Топалов, преди броени дни Вие и още трима Ваши колеги – синдикалисти от КТ „Подкрепа“ и КНСБ, се завърнахте от посещение в Индия. Бихте ли споделили по каква линия посетихте третия по-големина производител на въглища в света?

– Бяхме поканени на среща, организирана от Световната синдикална организация „Индустрия Глобал“ със седалище в Женева, в която членуват големи производители на въглища като Индия, Австралия, Индонезия, Южна Африка, Монголия. Срещата беше във връзка с климатичните промени и здравословните безопасни условия на труд. Тъй като бяхме в полския град Катовице и там имаше представител на индийците по повод предварителната среща на COP-24, колегите са настоявали пред Световната организация да се съберем в Индия, за да видим какви са нагласите за въглищната индустрия в Южното полукълбо за COP-24.

– Индия е на трето място в света по добив на въглища след Китай и САЩ. Те имат ли притеснение, че са световен замърсител?

– От направените изказвания разбрах, че те са много по-назад или по-скоро не обръщат такова внимание, каквото в Европа се обръща на въглищата като основен замърсител и виновник за натрупването на въглероден диоксид в атмосферата и глобалното затопляне.

– Тоест, те нямат притеснения за въглищната си индустрия, за разлика от нас?

– Да. Аз изнесох презентация, в която съобщих, че в ЕС има нормативна база, което предвещава затварянето на въглищните централи. Дори Световната организация „Индустрия Глобал“ се изненада, че Европа приема такива рестриктивни мерки и по този начин бърза със затварянето на въглищата.

– Но за разлика от Китай и САЩ Индия е страна от Парижкото споразумение. Индийците имат ли готовност да затворят въглищните си централи?

– Понастоящем те нямат тази готовност, дебатът по темата при тях въобще не е започнал и тука е големият проблем. Ако Европа направи всичките тези жертви, които сме тръгнали в момента да правим, ликвидирайки въгледобива, останалата част на света – Китай и САЩ, ако не направят нищо, то няма никакъв смисъл. За нас затова беше много важна тази среща, за да видим каква е позицията на останалата част на света без САЩ и Китай.

– Нека да уточним – тази част на света няма намерение да се лиши от въглищната си индустрия и е била изненадана от рестриктивните мерки на ЕС?

– Определено! Даже ние предложихме да изготвим документ, в който да излезем със становище, но в последния момент водещият заседанието г-н Глен – вицепрезидент на Световната организация и представител на Южна Африка, поради недостатъчния брой държави, както той се изрази, не можем да вземем конкретно решение, но обяви, че дебатът ще продължи и за по-натам. Онова, което основно всички очакват, е каква посока ще вземе COP-24 в Катовице, където ще заседава Комитетът на представителите на ООН за климата. Съществуват две основни хипотези. Едната е досегашната, в която до 2050 г. трябва да се намали температурата на Земята под 2 градуса. Другата, която се лансира, е, че това ще бъде променено в Катовице, като вече решението ще е под 1.5 градуса.

– Какво означава това?

– Това означава, че мерките ще бъдат още по-рестриктивни от тези, които са в Парижкото споразумение или т.нар. COP21. Това означава, че за 12 години трябва да се приключи с въгледобива в Европа.

– Ако държавите-членки на ЕС затворят въглищните си централи до 12 г., а въгледобивът в Китай и САЩ продължи, тогава?

– Тук е голямото разногласие – защо Европа процедира по този начин, а останалата част от света няма подобна нагласа. Известно е вече, че Китай е подменил 150 хил. мегавата въглищни енергийни мощности – колкото в цяла Европа – с нови технологии, за да запази въглищните си централи. И то за изминалите три години.

– Ако трябва да бъдем точни, в света няма още открита технология за улавянето на въглеродните емисии. Има само проектни проучвания, при това доста скъпи.

– Улавянето на въглеродния диоксид е една тема, която е доста обширна. Принципно обаче съществуват технологии, които улавят част от въглеродния диоксид, въпросът е в какви количества и доколко. Но в приетия Референтен документ на ЕК става въпрос и за други отделяни от въглищните централи емисии, които по реализираните технологии в Китай са 100% неутрализирани. А това, което Китай си е поставил като програма, е в следващите 10 години изцяло да подмени автомобилите си с екологично чисти.

– А САЩ? Наскоро президентът Доналд Тръмп беше категоричен, че Америка няма по никакъв начин да се лиши от въглищната си индустрия? Тогава какъв е смисълът от COP-24?

– Ситуацията е непредвидима.

– Наскоро коментирахте, че при приемането на COP-24 терминът, заложен в Парижкото споразумение „декарбонизация“ трябва да бъде заменен с „климатичен неутралитет“.

– Аз предложих на нашето правителство да се съберем и да отстояваме позиция за климатичен неутралитет. Този термин означава всяка една държава да може да гарантира, че емисиите от въглероден диоксид, които изхвърля, трябва да абсорбира на нейна територия. Това е справедливо, защото в момента ние в България постигаме климатичен неутралитет. Но Германия не може да го постигне. Това означава, че богатата Германия бълва повече въглероден диоксид от нас, ние обаче трябва да си затворим нашите въглищни централи в знак на солидарност към „декарбонизацията“. Това нито е справедливо, нито е солидарно. Справедливо и солидарно е, когато приемем климатичния неутралитет. А иначе, те бълват колкото за всички останали, а пък ще спираме въглищата си? Защо?

– Оптимист ли се за срещата в Катовице?

– Ще разчитаме основно на домакините от Полша, защото те имат същите проблеми като нас. Не съм голям оптимист, но не съм и песимист. Надявам се разумът да надделее, защото в доста страни като България електроенергията, произведена от въглища, е безалтернативна. Ако те останат без ток, това справедливо ли ще бъде!? Защото въпросът откъде те ще вземат електроенергия стои открит и той също е безалтернативен.

Интервюто подготви:
Йовка НИКОЛОВА